Na Wimbledone porazil Federera, teraz bráni Ukrajinu so zbraňou v ruke

ta3/Milan Špak
24.11.2022 00:00

Počas slávnostnej ceremónie na Turnaji majstrov v Turíne, ktorá sa konala v piatok 18. novembra, ocenila ATP tenistov, ktorí v tomto roku ukončili hráčsku kariéru. Jeden z nich prišiel na kurt vo vojenskej uniforme. Kariéra Ukrajinca Sergeja Stachovského sa skončila v januári. Keď o mesiac neskôr do jeho krajiny vtrhli ruské vojská, stal sa vojakom.

Na Wimbledone porazil Federera, teraz bráni Ukrajinu so zbraňou v ruke
TASR/Jakub Kotian

Počas kariéry Stachovskij vyhral na okruhu ATP štyri turnaje vo dvojhre a štyri vo štvorhre, v oboch disciplínach sa prebojoval do štvrtej desiatky svetového rebríčka. Zahral si na olympiáde v Londýne v roku 2012 a o rok neskôr na Wimbledone šokoval svet, keď v druhom kole zdolal Rogera Federera. Na prémiách si zarobil vyše päť a pol milióna amerických dolárov. Športový dôchodok tenistu, ktorý žil roky v Bratislave a plynule hovorí po slovensky, sa však líši od jeho kolegov z profesionálneho okruhu.

Tridsaťšesťročný Ukrajinec ešte začiatkom roka nevedel nič o streľbe zo zbraní či používaní granátov. Po mesiacoch strávených v blízkosti frontovej línie na východe Ukrajiny už toho vie mnoho, píše The New York Times.

Zvyknete si na strach

"Všetci sú unavení," povedal Stachovskij v piatok večer po ceremónii. Hovoril o ukrajinských silách, ktoré vedia, že aj keď dosahujú zisky, Rusko pokračuje v zabíjaní civilistov a útočení na infraštruktúru. "Veľa ukrajinských vojakov zomiera a to je jediná vec, na ktorú myslíme, keď to robíme," uviedol. V posledných mesiacoch hliadkoval a pomáhal čistiť znovu dobyté ukrajinské mestá. Jeho ďalšia rotácia vo východnej Doneckej oblasti sa začína 18. decembra.

Jeho súčasný život má len málo spoločného s tým, ktorý viedol, keď vďaka tenisu cestoval po svete a prevádzkoval svoje vinárstvo v Zakarpatskej oblasti, neďaleko západnej hranice Ukrajiny.

Stachovskij povedal, že na svoj predchádzajúci život myslí málokedy, hoci zostáva v kontakte s profesionálnymi hráčmi, ako napríklad s krajankou Elinou Svitolinovou, ktorí mu posielajú podporné správy a zaujímajú sa o dianie na bojisku. Väčšina ukrajinských tenistov opustila krajinu, aby mohla pokračovať vo svojej kariére a zostať v bezpečí. Tenisti posielajú finančnú pomoc a iné formy podpory späť domov.

"Myslím si, že je to ťažšie, keď ste preč," povedal o tých, ktorí odišli. Hľadajú útržky informácií, strachujú sa o rodinu a priateľov a snažia sa prispôsobiť vojne ako spôsobu života. "Bohužiaľ, naše telo, ľudská bytosť, sa dokáže prispôsobiť všetkému. Takže sa prispôsobíte ostreľovaniu. Prispôsobíte sa strachu."

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok