Americká viceprezidentka navštívila filipínsky ostrov v oblasti, na ktorú si robí nároky Čína

ta3 tasr
22.11.2022 10:35

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová v utorok navštívila filipínsky ostrov Palawan nachádzajúci sa v blízkosti vôd Juhočínskeho mora, na ktoré si robí nároky Čína.

Americká viceprezidentka navštívila filipínsky ostrov v oblasti, na ktorú si robí nároky Čína
TASR/AP

Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej Harrisová takto prejavila podporu Filipínam ako dlhoročnému spojencovi spojených štátov a postavila sa proti rastúcemu vplyvu Pekingu v danom regióne. Harrisová je súčasne najvyšším predstaviteľom USA, aký kedy navštívil ostrov Palawan v Juhočínskom mori, informuje TASR.

AFP vo svojej správe objasnila, že Peking si nárokuje suverenitu nad takmer celým Juhočínskym morom a ignoruje rozhodnutie medzinárodného súdu, že jeho nároky nemajú právny základ. O časti Juhočínskeho mora sa sporia aj Filipíny, Vietnam, Malajzia a Brunej.

 Harrisová sa na Palawane stretla s miestnymi rybármi a príslušníkmi filipínskej pobrežnej stráže. Vo svojom príhovore zdôraznila nutnosť dodržiavať medzinárodné pravidlá a normy a rešpektovať rozhodnutie tribunálu podporovaného OSN, ktorým sa zamietajú nároky Číny na Juhočínske more. Ubezpečila tiež, že  "tvárou v tvár zastrašovaniu a nátlaku v Juhočínskom mori" majú Filipíny plnú podporu Spojených štátov.

Harrisovej cesta na Palawan sa uskutočnila deň po tom, čo v Manile rokovala s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom, pričom opätovne potvrdila záväzok Spojených štátov brániť Filipíny v prípade napadnutia ich plavidiel alebo lietadiel v Juhočínskom mori.

AFP pripomenula, že Washington má s Filipínami desaťročia trvajúcu bezpečnostnú alianciu, ktorá zahŕňa aj vzájomnú obrannú zmluvu a Dohodu o zintenzívnení obrannej spolupráce (EDCA) podpísanú v roku 2014.

EDCA umožňuje americkej armáde skladovať obranné vybavenie a zásoby na piatich filipínskych základniach. Umožňuje tiež americkým jednotkám, aby sa na týchto základniach uskutočňovali tzv. rotácie vojenského personálu. EDCA bola pozastavená za vlády bývalého prezidenta Rodriga Duterteho. Spojené štáty a Filipíny však teraz vyjadrili podporu urýchleniu jej implementácie vzhľadom na čoraz razantnejšiu politiku Pekingu v regióne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok