Predčasný vianočný darček. Británia pošle Ukrajine vylepšené modely navádzaných striel

ta3 tasr
22.11.2022 08:35

Británia poskytne ukrajinskej armáde vylepšený model laserom navádzanej strely Brimstone, ktorá má v porovnaní s predchádzajúcou verziou dvojnásobný dolet. Na svojom webe o tom informoval denník Daily Telegraph, na ktorý sa odvolala britská stanica BBC.

Predčasný vianočný darček. Británia pošle Ukrajine vylepšené modely navádzaných striel
TASR/AP

Rakety Brimstone 2 sú zvyčajne odpaľované zo stíhačiek, ale ukrajinské jednotky používajú ako odpaľovaciu platformu upravené nákladné autá. 

Spojené kráľovstvo prvýkrát odovzdalo Ukrajine rakety Brimstone prvej generácie asi pred šiestimi mesiacmi. Videozáznam, ktorý teraz zverejnilo britské letectvo, však ukazuje pokročilejší model, ktorý sa pripravuje na prepravu na základni v anglickom grófstve Oxfordshire. Rakety, z ktorých každá stojí okolo 175.000 libier (201.987 eur), sú určené predovšetkým na zasiahnutie pozemných cieľov, vrátane vozidiel pohybujúcich sa veľkou rýchlosťou.

Brimstone si pomocou vysokofrekvenčného radaru dokáže vybrať najvhodnejší z predprogramovaného zoznamu cieľov, pričom nezasiahne civilné vozidlá ani menej dôležitú vojenskú techniku. Vzhľadom na laserové navádzanie a vysokú presnosť môžu byť rakety tohto typu odpaľované v husto obývaných oblastiach, čo znižuje pravdepodobnosť civilných obetí.

Zbrane tohto typu sa v posledných mesiacoch hlavnou mierou zaslúžili o spomalenie alebo aj zastavenie postupu ruskej armády na Ukrajine. Britský premiér Rishi Sunak počas víkendovej návštevy Kyjeva oznámil pridelenie ďalšieho balíka vojenskej pomoci Ukrajine vo výške 50 miliónov libier, pripomenul Daily Telegraph. Podľa tohto zdroja dodávky rakiet Brimstone zrejme nie sú súčasťou tohto balíka, ktorý zahŕňa skôr zásielky zbraní a munície pre jednotky ukrajinskej protivzdušnej obrany na boj proti dronom Šáhid-136 dodávaných ruskej armáde z Iránu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok