Cena ropy pre správu amerického denníka o chystanom zvýšení ťažby výrazne klesla

ta3 čtk
21.11.2022 17:42

Ropa je najlacnejšia od začiatku januára, podľa analytikov k tomu prispela správa denníka The Wall Street Journal (WSJ) o chystanom zvýšení ťažby. Skupina kľúčových ťažiarov OPEC+ podľa zdrojov denníka zvažuje, že ťažbu zvýši až o 500.000 barelov denne, rokovať o tom bude na svojom zasadnutí 4. decembra.

Severomorská ropa Brent okolo 17:00 SEČ strácala vyše päť percent zhruba na 82,90 dolára za barel. Americká ľahká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala takmer šesťpercentný prepad na 75,60 za barel. OPEC+ zahŕňa Organizáciu krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a jej spojencov na čele s Ruskom.

OPEC+ zahŕňa Organizáciu krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a jej spojencov na čele s Ruskom. Minulý mesiac sa členovia tohto zoskupenia nečakane rozhodli výrazne znížiť produkčné ciele a podľa agentúry Reuters by bolo neobvyklé, keby skupina zvýšila produkciu v čase klesajúcich cien a obáv z ekonomického výhľadu.

Zdroje WSJ uvádzajú, že diskusie o zvýšení produkcie sa objavili po tom, čo administratíva amerického prezidenta Joea Bidena navrhla sudcovia federálneho súdu, aby saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán mal imunitu v súdnom spore vedenom v USA v súvislosti so zabitím saudskoarabského novinára Džamála Chášuk. Americká vláda na Saudskú Arábiu dlhodobo tlačí, aby ťažbu ropy zvýšila.

"Okrem oslabeného výhľadu dopytu v dôsledku koronavírových obmedzení v Číne je dnešné zotavenie amerického dolára tiež medvedím faktorom pre ceny ropy," uviedla analytička spoločnosti CMC Markets Tina Tengová. Medvedím faktorom sa rozumejú dôvody k poklesu cien. "Rizikový sentiment je krehkejší, pretože všetky nedávne ekonomické dáta veľkých krajín ukazujú na scenár recesie, najmä v Británii av eurozóne,“ dodala Tengová.

Ceny ropy v dolároch za barel (asi 159 litrov):

BurzaTYPKONTRAKTAKTUÁLNA CENAPREDCHÁDZAJÚCI ZÁVER
Londýn - ICEBrentjanuár82,9087,62
New York - NYMEXWTIdecember75,6080,08


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok