Česku, Maďarsku a Rumunsku hrozí menová kríza, predpovedá Nomura

ta3 čtk
21.11.2022 17:13

Českej republike, Maďarsku a Rumunsku hrozí v budúcom roku menová kríza, a to kvôli rastúcim rozpočtovým a vonkajším problémom. Podľa agentúry Bloomberg to vo svojej správe predpovedajú analytici japonskej finančnej skupiny Nomura Holdings.

Ženy sú viac sporivé a peniaze si odkladajú na konkrétne ciele
TASR/AP

Varovanie sa zakladá na analýze ôsmich indikátorov, vrátane pomeru devízových rezerv k dovozu, krátkodobých úrokových sadzieb a rozpočtových a obchodných ukazovateľov. Zraniteľnosť mien rozvíjajúcich sa trhov sa teraz podľa správy nachádza na najvyššej úrovni za viac ako 20 rokov. Analytici uviedli, že menové krízy už zažil Egypt, Srí Lanka, Turecko a Pakistan. Upozornili pritom, že tieto krajiny sa stále stretávajú s problémami.

Maďarský forint v tomto roku patrí k menám, ktoré si v rámci rozvíjajúcich sa trhov vedú najhoršie, k jeho prudkému poklesu prispeli spory okolo financií z fondov Európskej únie. Výrazne tento rok oslabila aj česká koruna a rumunský lei.

Banková rada Českej národnej banky (ČNB) začiatkom novembra podľa očakávania ponechala základnú úrokovú sadzbu na siedmich percentách. Guvernér ČNB Aleš Michl po rozhodnutí bankovej rady uviedol, že centrálna banka bude aj naďalej brániť nadmerným výkyvom kurzu koruny.

V septembri ČNB podľa analytikov v rámci intervencií na podporu koruny vynaložila 2,6 miliardy eur a od mája takto minula 25,5 miliardy eur. To je zhruba 16 percent devízových rezerv z ich maximálneho objemu z tohtoročného apríla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok