Vesmírna loď Orion sa priblížila k Mesiacu na jeho odvrátenej strane

ta3 tasr
21.11.2022 16:26

Bezposádková vesmírna loď Orion amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) sa v pondelok priblížila k Mesiacu na vzdialenosť približne 130 kilometrov. Informuje agentúra AP.

USA: Vesmírna loď Orion sa priblížila k Mesiacu na 130 kilometrov
TASR/AP

Kozmická loď s troma figurínami na palube preletela takto blízko okolo Mesiaca na jeho odvrátenej strane krátko po 7.44 h miestneho času (13.44 h SEČ) a na pol hodiny stratila spojenie s riadiacim strediskom v Houstone.

Orion je súčasťou nového vesmírneho programu NASA s názvom Artemis, ktorého cieľom je po vyše 50 rokoch – od ukončenia vesmírneho programu Apollo – opäť dopraviť astronautov na povrch Mesiaca. Do vesmíru ju v rámci misie Artemis I vyniesla nosná raketa SLS, ktorá odštartovala 16. novembra z Kennedyho vesmírneho strediska v americkom štáte Florida.

V pondelok 28. novembra sa Orion dostane do vzdialenosti viac než 432.000 kilometrov od Zeme – najväčšej, do akej sa kedy dostala vesmírna loď zostrojená pre ľudskú posádku, píše NASA. Tento rekord v súčasnosti patrí Apollu 13 z roku 1970, dodáva AP.

Loď Orion by sa mala 11. decembra vrátiť na Zem a dopadnúť do Tichého oceána. Táto kozmická loď nemá pristávací modul. Ten bude až súčasťou misie NASA, ktorá by mala v roku 2025 pristáť na Mesiaci. Použije na to raketu Starship americkej spoločnosti SpaceX. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok