NASA zahájila misiu Artemis. Raketa SLS odštartovala k Mesiacu

ta3 čtk
16.11.2022 07:56

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) zahájil program Artemis, ktorý má vrátiť človeka späť na Mesiac. Raketové motory nakoniec po odkladoch a technických problémoch spustili o 7:47 SEČ a vyniesli raketu Space Launch System (SLS) s modulom Orion nad floridským mysom Canaveral a ďalej na obežnú dráhu. Modul, ktorého posádku tvoria testovacie figuríny, má v nasledujúcich 25 dňoch obletieť Mesiac a vrátiť sa späť na Zem.

"Orion je teraz na obežnej dráhe Zeme," zaznelo krátko pred 8:00 SEČ v živom vysielaní štartu. Predtým sa od trojmetrového modulu oddelili raketové motory a následne aj centrálny stupeň.

Pokiaľ všetko pôjde podľa plánu, Orion 11. decembra dopadne do Tichého oceánu pri pobreží kalifornského mesta San Diego. Modul pri misii dosiahne vzdialenosť 450 000 kilometrov od zeme a 40 000 kilometrov od odvrátenej strany Mesiaca. V prípade úspechu to bude najďalej, kam kedy vesmírne plavidlo navrhnuté pre ľudskú posádku doletelo.

Tímy technikov v NASA sa na štart pripravovali už vyše dva mesiace, počas ktorých sa stretávali s technickými ťažkosťami, dvoma hurikánmi a dvoma presunmi rakety z hangáru na štartovaciu rampu. Dva predchádzajúce pokusy o štart, 29. augusta a 3. septembra, boli prerušené kvôli netesniacemu palivovému potrubiu a ďalším technickým problémom. Zhruba 40-minútové zdržanie kvôli netesniacemu ventilu a strate signálu z radarové stanovišťa riešili technici aj dnes.

Cieľom v stredu zahájenej testovacej misie Artemis I je plne vyskúšať všetko od rakety a modulu cez fungovanie riadiaceho strediska na Zemi po dopady na budúcu posádku. Systémy plánuje NASA zaťažiť na maximum a v rámci testu získať poznatky o odolnosti tepelného štítu Orionu. Vyskúša si aj vylovenie modulu po dopade do oceánu. Celý program Artemis potom okrem návratu astronautov na Mesiac cieli na založenie dlhodobej lunárnej kolónie ako odrazového mostíka pre ešte ambicióznejšie budúce lety na Mars.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok