Cenovky prepisujeme kozmickou rýchlosťou. Prieskum ukázal prekvapivé zistenia, kde Slováci ešte môžu ušetriť

ta3/Anka Žitná
21.11.2022 13:56

Oleje a tuky zdraželi o takmer 60 percent, chlieb a obilniny o 27 percent, mlieko, syry či vajcia o viac ako štvrtinu. Za pevné palivá si priplácame viac ako o tretinu, služby na údržbu a opravy obydlia 20 percent. Osobná doprava o 35 percent. Ani nepotrebujeme poznať detailné percento navýšenia, stačí sa len na konci mesiaca pozrieť do peňaženky.

tt_25.jpg
TA3

"Vidíme, ako sa navýšili ceny. Potraviny, nealko nápoje, bývanie a doprava dosahujú nadpriemerné čísla. Máme pocit, že zdraželo všetko. Ale tento pocit nekorešponduje s reálnymi číslami. Nie všetky položky naozaj zdraželi. Pri tovaroch a službách, kde došlo iba k menším nárastom cien, ide o veci, ktoré si vieme odrieknuť a nepotrebujeme ich kupovať na dennej báze," vysvetlil šéf prieskumnej agentúry Jakub Hankovský v relácii Tak takto?!

Prieskum, ktorý sa pýtal na obavy Slovákov, odráža realitu týchto dní. Najväčším strašiakom je inflácia a vojna. Koronavírus, ktorý takýmto prieskumom dominoval po ostatné dva roky, sa akoby vytratil z nášho zorného poľa.

"Mzda reálne klesá, ľudia budú musieť obmedzovať spotrebu aj tam, kde to bude mať dopady na kvalitu života," interpretuje dáta z prieskumu Jakub Hankovský,

 Čoho sa bojíme a kde ešte vieme ušetriť? Grafy z exkluzívneho prieskumu nájdete v galérii, celú reláciu si môžete pozrieť tu:

Témy: Prieskum
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok