Obyvatelia Kazachstanu si volili prezidenta. Podľa predbežných výsledkov zvíťazil Tokajev

TA3 čtk
21.11.2022 07:57

Nedeľné prezidentské voľby v Kazachstane vyhral podľa predbežných výsledkov súčasný prezident Kasym-Žomart Tokajev, ktorý získal 81,31 percenta hlasov. Oznámila to v pondelok ústredná volebná komisia. Volebná účasť dosiahla 69,44 percenta.

Obyvatelia Kazachstanu si volili prezidenta. Podľa predbežných výsledkov zvíťazil Tokajev
TASR/AP

Jasné víťazstvo Tokajeva predpovedali už v nedeľu výsledky prieskumu u voličov pri odchode z volebných miestností. Tokajev bol favoritom volieb, jeho päť súperov poznalo podľa agentúry Reuters iba málo voličov. Žiadny z ďalších kandidátov sa nedostal cez 3,42 percenta, napísala agentúra AFP. Novinkou volieb bola možnosť hlasovať "proti všetkým", ktorú zaškrtlo 5,8 percenta voličov, uviedla agentúra Reuters.

Absenciu skutočnej politickej súťaže kritizovala Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), podľa ktorej žiadny z protikandidátov reálne nespochybnil program súčasného prezidenta. Vo výsledku "preto mali voliči len obmedzenú voľbu", citovala AFP OBSE, ktorá do Kazachstanu kvôli hlasovaniu vyslala pozorovateľskú misiu.

"Voľby zdôraznili potrebu vykonať ďalšie reformy (...), aby bol zaistený skutočný pluralizmus," uviedol medzinárodný tím pozorovateľov. Úrad pre demokratické inštitúcie a ľudské práva OBSE (ODIHR) v súvislosti s hlasovaním poukázal na "obmedzovanie základných slobôd a obmedzovanie priestoru pre kritické hlasy" v Kazachstane.

Tokajev sa podľa Reuters snažil predčasnými voľbami posilniť svoju moc na úkor svojho vplyvného predchodcu a dlhoročného vládcu Kazachstanu Nursultana Nazarbajeva. Tokajev patril k verným Nazarbajevovým spojencom, obaja politici sa ale rozišli po januárových krvavo potlačených demonštráciách, ktoré Tokajev označoval za pokus o štátny prevrat.

Po januárových protestoch, pri ktorých zomrelo najmenej 238 ľudí, Tokajev donútil Nazarbajevových spojencov opustiť funkcie vo vedení štátu. Súčasne začal ústavné reformy a sľúbil, že zníži nerovnosti v príjmoch obyvateľov. Jedným zo symbolov konca vplyvu bývalého prezidenta bol aj návrat historického názvu hlavného mesta Astana, ktoré sa v rokoch 2019 až 2022 volalo Nur-Sultan.

Tokajev sa tiež vymedzil voči svojmu najväčšiemu doterajšiemu spojencovi v zahraniční - Rusku. Kritizoval ruskú inváziu na Ukrajinu a jeho krajina tiež prijala Rusov, ktorí utekali pred mobilizáciou. Moskva pritom Tokajeva podporila pri januárových demonštráciách, keď do Kazachstanu poslala svoje jednotky.

Aj napriek možnému rozkolu medzi oboma krajinami v pondelok ruský prezident Vladimir Putin pogratuloval Tokajevovi k víťazstvu. "Od vašich spoluobčanov ste dostali presvedčivý dôkaz dôvery," uviedol podľa vyhlásenia Kremľa Putin. Kazachstan v ňom uistil, že "strategické partnerstvo" a spojenectvo medzi Astanou a Moskvou "s výrazným úspechom pokračuje".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok