Sýria zaútočila na pohraničné turecké mesto, rakety zabili najmenej troch ľudí

ta3 čtk
21.11.2022 11:01

Najmenej troch mŕtvych a desať zranených si vyžiadal útok na turecké pohraničné mesto Karkamiş, ktoré zasiahlo päť rakiet vypálených zo severnej Sýrie. S odvolaním sa na guvernéra provincie Gaziantep o tom informovala agentúra Reuters. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan povedal, že nevylučuje pozemnú ofenzívu proti kurdským milíciám v Sýrii.

Sýria zaútočila na pohraničné turecké mesto, rakety zabili najmenej troch ľudí
Twitter/ NEXTA

Rakety boli vypálené zo sýrskeho mesta Kobani, ktoré kontrolujú kurdské milície YPG, uviedla stanica CNN Türk. Strely zasiahli školu, dva domy a nákladný automobil v blízkosti hraníc. Turecký minister vnútra Süleyman Soylu povedal, že medzi obeťami sú učiteľ a dieťa. Dodal, že v noci na pondelok sedem policajtov a jeden vojak utrpeli zranenia, keď sa pri inom incidente stalo terčom ostreľovania mesto Kilis neďaleko hranice so Sýriou. Obvinil z neho kurdské milície YPG.

Turecko v nedeľu vykonalo nálety na ciele v severnom Iraku a Sýrii proti YPG a Strane kurdských pracujúcich (PKK). Zahynulo najmenej 35 ľudí, uviedla Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR). Kurdské milície uviedli, že na tieto útoky odpovie.

Údery boli reakciou Ankary na teroristický útok v Istanbule z predminulého víkendu, ktorý turecká vláda pripisuje kurdským radikálom a pri ktorom zahynulo šesť ľudí a 80 utrpelo zranenie. Kurdi účasť na činu odmietajú. Vláda v Ankare považuje PKK aj YPG za teroristické organizácie.

Turecký prezident Erdogan podľa agentúry Anadolu v súvislosti s možnou pozemnou ofenzívou proti kurdským pozíciám povedal, že "treba rozhodnúť, koľko by sa na nej muselo podieľať vojakov a aké je potrebné podniknúť kroky". Konkrétnejšie sa k veci nevyjadril.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok