Turecké vzdušné sily útočili na severe Sýrie a Iraku, zahynulo najmenej 31 ľudí

TA3 TASR
20.11.2022 14:46

Turecko v noci na nedeľu podniklo letecké útoky na ciele na severe Sýrie a Iraku. Podľa aktuálnej informácie Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) pri nich zahynulo najmenej 31 ľudí. Väčšina z nich sú kurdskí bojovníci a sýrski vojaci. Údery sú reakciou Ankary na teroristický útok v Istanbule z minulého víkendu, ktorý turecká vláda pripisuje kurdským radikálom. Kurdovia zapojenie do činu odmietajú.

Turecké vzdušné sily útočili na severe Sýrie a Iraku, zahynulo najmenej 31 ľudí
TASR/AP

Kurdi zapojenie do činu odmietajú. Zo Sýrie v nedeľu preletelo niekoľko rakiet do susedného Turecka a zranení pri tom boli traja príslušníci tureckých bezpečnostných síl.

Podľa SOHR, ktorá sídli v Británii a situáciu v Sýrii monitoruje prostredníctvom siete dobrovoľníkov, turecké letectvo v noci vykonalo 25 útokov na ciele v sýrskych provinciách Halab, Hasaká a Rakka. Medzi mŕtvymi je 18 kurdských bojovníkov a členov miestnych oddielov, 12 sýrskych vojakov a jeden civilista. Zranenie utrpeli štyri desiatky osôb. Turecké letectvo sa zameralo nielen na oblasti pod kontrolou Kurdov, ale aj na tie, ktoré ovláda centrálna vláda v Damasku. Ministerstvo obrany uviedlo, že armáda pri operácii zasiahla 89 cieľov.

Podľa informácií agentúry AFP v provincii Hasaká nálety okrem iného zničili elektráreň a bomby zasiahli aj sklady s obilím. Medzi cieľmi útokov bolo aj sýrske mesto Kobani, v ktorom sa podľa tureckých predstaviteľov rozhodlo o atentáte v Istanbule, pri ktorom minulú nedeľu prišlo o život šesť ľudí. Kurdovia zapojenie do útoku popierajú. Podľa agentúry Reuters v nedeľu milície sýrskych Kurdov v reakcii na nálety sľúbili, že sa za turecký útok pomstia. 

Neskôr potom boli pri raketovom útoku vedenom zo Sýrie na tureckú pohraničnú provinciu Kilis podľa tureckej agentúry Anadolu zranení dvaja členovia špeciálnej policajnej jednotky a jeden vojak. Raketa dopadla do tesnej blízkosti hraničného priechodu. Anadolu tento útok pripísala kurdským milíciám YPG.

V severoirackom Kurdistane si podľa tamojších úradov turecké útoky nevyžiadali civilné obete, uviedla agentúra AFP. Turecké bojové lietadlá sa zamerali na oblasti, v ktorých operujú ozbrojenci Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Turecko považuje rovnako ako milície sýrskych Kurdov YPG za teroristickú organizáciu. PKK uviedla, že turecké nálety v severnom Iraku nie sú žiadnou novinkou. Za posledných sedem mesiacov turecké letectvo podľa PKK uskutočnilo v Iraku vyše 3600 útokov.

Turecké ministerstvo obrany v nedeľu ráno uviedlo, že turecké letectvo uskutočnilo letecké útoky na základne PKK a YPG na severe Sýrie a Iraku. "Teroristické hniezda sú ničené priamymi útokmi," uviedlo ministerstvo. Ankara podľa svojho vyhlásenia reaguje útokmi na istanbulský atentát a koná podľa práva na sebaobranu zaručeného Chartou OSN. V noci na nedeľu ministerstvo uviedlo, že "nadišiel čas skladania účtov".

Vrchný veliteľ kurdsko-arabskej koalície Sýrskej demokratickej sily (SDF), ktorá pôsobí na severe Sýrie, Mazlúm Abdí označil bombardovanie za "agresívne a barbarské". "Turecké bombardovanie našich oblastí ohrozuje celý región," uviedol. Dodal, že "ak vypukne vojna, tak sa dotkne všetkých". Kurdská strana PKK vedie od roku 1984 ozbrojené povstanie proti tureckému štátu. Skupina je v Turecku, Európe a Spojených štátoch považovaná za teroristickú organizáciu.

Kurdské milície YPG pôsobia v Sýrii. V minulosti dostali vojenskú podporu USA a ďalších západných krajín, pretože bojovali proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS). Ankara ich však považuje za súčasť PKK a teda aj za teroristickú skupinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok