V Katare chceli podporiť LGBTI+ ľudí. Futbalistom hrozí za dúhovú pásku žltá karta

ta3/Milan Špak
21.11.2022 10:57

Anglicko a šesť ďalších európskych krajín potvrdilo, že na MS v Katare nebude nosiť pásku s nápisom "One Love". FIFA uviedla, že ak by ju nosili, budú čeliť športovým sankciám a že ich kapitánom môže byť udelená žltá či dokonca červená karta, píše britský The Guardian.

V Katare chceli podporiť LGBTI+ ľudí. Futbalistom hrozí za dúhovú pásku žltá karta
Profimedia

Wales, Belgicko, Dánsko, Nemecko, Holandsko a Švajčiarsko boli ďalšími krajinami, ktoré plánovali nosiť dúhovú pásku v Katare, kde sú vzťahy medzi osobami rovnakého pohlavia nezákonné, píše The Guardian. FIFA nariadila všetkým kapitánom na rukávoch nosiť pásky, ktoré propagujú iné posolstvá.

V spoločnom vyhlásení siedmich futbalových federácií sa uvádza: "FIFA veľmi jasne uviedla, že uvalí športové sankcie, ak naši kapitáni budú nosiť na ihrisku tieto pásky. Ako národné federácie nemôžeme dostať našich hráčov do pozície, v ktorej by mohli čeliť športovým sankciám vrátane kariet, preto sme požiadali kapitánov, aby sa nepokúšali nosiť tieto pásky na rukách v zápasoch MS vo futbale."

"Boli sme pripravení zaplatiť pokuty, ktoré by sa normálne vzťahovali na porušenie predpisov týkajúcich sa dresov, a boli sme odhodlaní nosiť túto pásku. Nemôžeme však dostať našich hráčov do situácie, že by mohli dostať žltú kartu alebo boli nútení opustiť hraciu plochu," píše sa ďalej vo vyhlásení.

"Sme veľmi frustrovaní rozhodnutím FIFA, o ktorom sa domnievame, že je bezprecedentné. V septembri sme FIFA napísali o našom želaní nosiť pásku "One Love" a nedostali sme žiadnu odpoveď. Naši hráči a tréneri sú sklamaní, sú silnými zástancami inklúzie a prejavia podporu iným spôsobom," uviedli fitbalové federácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok