Ceny ropy klesli o približne dve percentá. Vývoj na trhoch ovplyvňuje pandemická situácia v Číne

ta3 TASR
20.11.2022 11:17

Ceny ropy v závere tohto týždňa klesli zhruba o dve percentá, pričom cena ropy Brent uzatvorila hlboko pod 88 USD za barel (159 litrov). Ešte výraznejší pokles zaznamenali za celý týždeň, keď klesli približne o desatinu. Vývoj na trhoch v posledných dňoch ovplyvňuje najmä zhoršenie pandemickej situácie v Číne, ako aj očakávania ďalšieho zvýšenia úrokových sadzieb v USA.

Lacnejšie tankovať tak skoro zrejme nebudeme. Analytici odhadujú, že vysoké ceny sa udržia mesiace
TASR/František Iván

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v januári klesla v závere piatkového obchodovania (18. 11.) o 2,16 USD (2,41 %) a obchodovanie uzatvorila na úrovni 87,62 USD (84,53 eura) za barel. Cena americkej ľahkej ropy WTI s decembrovým kontraktom uzatvorila na úrovni 80,08 USD/barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená pokles o 1,56 USD, alebo 1,91 %.

V obidvoch prípadoch zaznamenali ceny ropy pokles aj za celý týždeň, druhý týždeň po sebe. Cena Brentu klesla zhruba o 9 % a cena WTI približne o 10 %.

Začiatkom roka vyskočili ceny ropy na rekordné úrovne, keď trhy reagovali na útok Ruska voči Ukrajine. Obavy z nedostatku suroviny na trhu sa však postupne znižovali, k čomu prispel aj vývoj v Číne, kde sa opäť zvýšil počet infikovaných novým koronavírusom a Peking začal prijímať sprísnené opatrenia.

Trhy okrem toho počítajú s ďalším zvýšením úrokových sadzieb v USA. Nasledujúce zasadnutie americkej centrálnej banky Fed je naplánované na 13. - 14. decembra, pričom väčšina analytikov očakáva, že Fed zvýši kľúčovú úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok