Streľba v americkom gay klube. Zahynulo najmenej päť ľudí, ďalších 17 ich bolo zranených

ta3 čtk
20.11.2022 12:07

Pri sobotňajšej streľbe v nočnom gay klube v americkom meste Colorado Springs zahynulo päť ľudí. Ďalších 17 ich bolo zranených, informovala v nedeľu agentúra Reuters. Polícia na mieste zadržala podozrivého, ktorým je 22-ročný muž. Ak išlo o trestný čin z nenávisti, polícia vyšetruje. Útok už odsúdil americký prezident Joe Biden, ktorý tiež vyzval na väčšiu kontrolu strelných zbraní.

Útočník strieľal v nočnom podniku Club Q, v ktorom schádzajú členovia komunity LGBT+, v sobotu krátko pred polnocou miestneho času (dnes ráno SEČ). Polícia uviedla, že muž ozbrojený dlhou puškou začal páliť ihneď, ako do klubu vstúpil. Nakoniec sa najmenej dvom "hrdinom" podarilo ho zastaviť, oznámila aj polícia, ktorá na mieste zasahovala vo veľkom počte. Strelec utrpel zranenie.

"(Polícia) vo vnútri našla jedného človeka, o ktorom sa domnievame, že je podozrivým," uviedla skôr predstaviteľka coloradskej polície Pamela Castrová. Podozrivého neskôr polícia identifikovala ako Andersona Lee Aldricha. Na mieste činu našli zasahujúci policajti dve zbrane.

"Nemôžeme a nesmieme tolerovať nenávisť," uviedol vo vyhlásení americký prezident Biden, podľa ktorého nesmú Američania tolerovať nenávisť. "Dnes bola ďalšia americká komunita rozvrátená násilím spáchaným strelnými zbraňami. Ďalšie rodiny zostali s prázdnou stoličkou pri stole a dierou v živote, ktorú nemožno zaplniť. Kedy sa rozhodneme, že už toho máme dosť?" pýtal sa prezident a vyzval na zákaz útočných zbraní.

Club Q na facebooku vyjadril sústrasť obetiam a ich rodinám. "Tento nezmyselný útok na našu komunitu nás zdrvil," píše sa vo vyhlásení. V klube sa podľa agentúry AFP v sobotu konala akcia "zahŕňajúca všetky možné rodové identity a štýly vystúpení" k príležitosti medzinárodného dňa na pamiatku zavraždených transgenderových osôb, ktorý pripadá na 20. novembra.

Guvernér Colorada Jared Polis označil streľbu na hroznú a devastujúcu. Polis bol v roku 2018 prvým mužom hlásiacim sa k homosexuálnej orientácii, ktorého zvolili guvernérom niektorého amerického štátu. Guvernér tiež ocenil statočných ľudí, ktorí zabránili strelcovi v pokračovaní útoku.

Ako poznamenala Reuters, útok z Colorada pripomína masaker na Floride v roku 2016, pri ktorom útočník zastrelil 49 ľudí v jednom z tamojších gay klubov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok