Kollár: Ak odíde 3-tisíc lekárov, Sme rodina opustí vládu. Boris neodíde, jemu je tam dobre, reagoval Sulík

ta3/Dominik Pálka
20.11.2022 12:06

Predseda Národnej rady (NR) SR a šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár v relácii V politike povedal, že premiér Eduard Heger (OĽANO) pri rokovaniach s lekárskymi odborármi nezlyhal. Exminister hospodárstva a predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík kritizoval, že nikto so zdravotníkmi mesiac nerokoval.

Lekárske odborové združenie (LOZ) súhlasilo s ponukou vlády o dodatočnom navýšení platov lekárov. Žiadalo však navýšenie koeficientu za odpracované roky praxe na 0,03-násobok priemernej mzdy. Šéf odborárov Peter Visolajský uviedol, že ak by vláda podmienku prijala a predstavila riešenia ostatných siedmich požiadaviek, sú ochotní dohodnúť sa. Ponuka odborárov trvá len do 30. novembra. 

Vláda však v sobotu uviedla, že nesúhlasí s návrhom LOZ-u. Premiér následne v sobotu pozval lekárskych odborárov, aby ešte cez víkend spoločne rokovali o aktuálnej situácii v zdravotníctve. Jeho ponuku však na oplátku odmietli odborári.

Premiér nezlyhal, myslí si Kollár

Predseda NR SR Boris Kollár si nemyslí, že premiér zlyhal. "Zdravotníctvo je v katastrofálnom stave už desiatky rokov," dodal. Kollár potvrdil, že v nedeľu vláda dorovnala sumu finančných prostriedkov pre zdravotníkov na úroveň Českej republiky. Šéf odborárov Visolajský však hovorí, že pri mzde zdravotníkov v Česku je takéto navýšenie na úrovni priemerného platu, ale na Slovensku to vláda ponúka ako maximálne navýšenie platu so všetkými príplatkami. 

"Mne povedali, že sa s nimi dohodnú (vláda SR - pozn. red.). Je to však problematické, keď to jedna strana nechce (lekárski odborári - pozn. red.). Dnes je navýšenie už na úrovni Česka. Ak to budú odborári ďalej hrotiť, tak to už nie je dialóg. Začína to zaváňať vydieraním," konštatoval Kollár.  "Lekári sa nám už aj ozývajú, nech odborári neblbnú," dodal.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok