Turecko po bombovom útoku v Istanbule zadržalo takmer 50 ľudí. Do väzby ide 17 podozrivých

ta3 čtk
18.11.2022 11:40

Turecký súd v piatok nariadil väzbu pre 17 ľudí podozrivých zo zodpovednosti za nedeľný teroristický útok v Istanbule, pri ktorom zomrelo šesť ľudí. Obvinil ich z pokusu o narušenie jednoty štátu, úmyselného zabitia, pokusu o zabitie a napomáhanie vražde. Vo väzení zostanú až do začiatku procesu, informovala agentúra Anadolu.

Turecko po bombovom útoku v Istanbule zadržalo takmer 50 ľudí. Do väzby ide 17 podozrivých
TASR/AP

Medzi ľuďmi vo väzbe je aj hlavná podozrivá z nastraženia bomby Sýrčanka Ahlam Albašírová, ktorá podľa polície vypovedala, že ju vycvičili kurdskí radikáli v Sýrii. Agentúra Anadolu o nej píše ako o "teroristke Strany kurdských pracujúcich (PKK)", ktorá priznala, že položila batožinu s výbušninou na lavičku na rušnej triede. Albašírová ale tiež tvrdí, že nevedela, čo batoh obsahuje, dodáva turecká agentúra.

Turecké úrady po útoku zadržali celkom 49 ľudí, troch z nich dnes prepustili. V prípade 29 osôb spojených s útokom úrady nariadili deportáciu, píše agentúra.

Explózia na rušnej ulici pre peších v centre Istanbulu v nedeľu zabila šesť ľudí a 80 ďalších zranila. Dvaja ľudia sú vo veľmi vážnom stave, povedal agentúre Anadolu zdravotník napriek embargu na všetky informácie o prípade.

Turecké úrady podozrievajú z účasti na atentáte kurdské milície v Sýrii YPG a práve PKK. Obe organizácie podiel na útoku popreli.

Strana kurdských pracujúcich vedie od roku 1984 boj za autonómiu Kurdov. V konflikte už zahynulo viac ako 40-tisíc ľudí. Turecko, Spojené štáty a Európska únia považujú PKK za teroristickú skupinu. Turecko v uplynulých rokoch podniklo trikrát inváziu do severnej Sýrie proti milíciám YPG, naposledy tomu bolo v roku 2019. Prezident Erdogan vlani povedal, že Ankara na nich znovu zaútočí. Spojené štáty aj napriek veľkej nevôli Turecka YPG podporujú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok