V malajzijskom parlamente nebude mať žiadne zoskupenie väčšinu, píšu médiá

ta3 ČTK
19.11.2022 16:52

V novom malajzijskom parlamente nebude mať zrejme žiadne zo straníckych zoskupení potrebnú väčšinu. Ukazujú to priebežné výsledky sobotných parlamentných volieb, poukazuje tlač. Až na treťom mieste ale skončil blok, ktorý vedie terajší premiér Ismail Sabri Yaakob.

V malajzijskom parlamente nebude mať žiadne zoskupenie väčšinu, píšu médiá
TASR/AP

Dvaja jeho predchodcovia, ktorých aliancie sú na prvom a druhom mieste, už oznámili, že sa vládu pokúsia zostaviť. Pred voľbami spoluprácu odmietali.

Premiér Yaakob v priebehu sčítania uznal porážku svojej koalície, ktorá skončila až na treťom mieste. Najviac mandátov priebežné výsledky prisudzujú bloku bývalého vicepremiéra Anwara Ibrahima, ktorý by mohol získať 81 kresiel, a aliancii vedenej ďalším expremiérom Muhyiddinom Yassinom so 73 mandátmi. Oba bloky sú tak ďaleko od samostatnej väčšiny 112 kresiel.

Obaja politici pred svojimi priaznivcami uviedli, že majú dostatočnú silu na zostavenie vlády, napísala agentúra Reuters. Nepovedali ale, od koho by chceli získať potrebnú podporu. Yassin, ktorého aliancia bola v končiacom sa volebnom období vo vládnej koalícii, odmietol spoluprácu s Ibrahimovou Alianciou nádeje (PH), napísal denník South China Morning Post. Yassinova koalícia sa profiluje skôr ako konzervatívna a obsahuje stranu, ktorá by chcela zaviesť islamské právo, zatiaľ čo PH má skôr reformistické smerovanie. Podľa analytikov je pravdepodobné, že o vláde budú rokovať sily, ktoré doteraz tvorili koalíciu.

Voľby sa konali v niekoľkomesačnom predstihu kvôli napätiu vo vládnej koalícii. Zúčastnilo sa ich zhruba 70 percent voličov. Malajzia zažíva od roku 2018 obdobie politického nepokoja. V uplynulých voľbách pohorel Národný front, ktorý krajine vládol dlhé desiatky rokov. Od roku 2018 sa na čele vlády vystriedali traja premiéri, uviedla agentúra AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok