Sunak neohlásene navštívil Kyjev. So Zelenským diskutoval o bezpečnosti aj medzinárodných vzťahoch

ta3 tasr
19.11.2022 15:03

Britský premiér Rishi Sunak v sobotu neohlásene pricestoval do Kyjeva, kde sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Hovorili spolu o globálnej bezpečnostnej situácii aj o vzájomných vzťahoch, napísal na Zelenskyj na Telegrame, kde zverejnil aj video britské návštevy.

"Ukrajina a Británia sú najsilnejšími spojencami od prvých dní vojny. Pri stretnutí sme prebrali tie najdôležitejšie záležitosti pre obe krajiny aj pre globálnu bezpečnosť," uviedol ukrajinský prezident, ktorého krajina od februára čelí vojnovej agresii Ruska.

"Británia vie, čo znamená bojovať za slobodu. Sme s vami až do konca," napísal na twitteri Sunak. "Poskytujeme novú protivzdušnú obranu, vrátane protilietadlových diel, radarového a protidronového vybavenia a posilníme humanitárnu podporu vzhľadom na nadchádzajúcu tuhú zimu," uviedol premiér vo vyhlásení.

Ukrajinu od začiatku ruskej agresie navštívil aj Sunakov predchodca Boris Johnson, ktorý do ukrajinskej metropoly zavítal hneď trikrát. Londýn, ktorý patrí k najbližším spojencom Ukrajiny, tento rok sľúbil poskytnúť Kyjevu pomoc vo výške 2,3 miliardy libier a podobne ako iné západné krajiny Ukrajine zaslal vojenské vybavenie či pomáha s výcvikom pre ukrajinských vojakov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok