Stretnutie na vysokej úrovni. Čínsky prezident rokoval v Bangkoku so zástupcom Taiwanu

ta3 čtk
19.11.2022 13:57

Ako zdvorilé a šťastné hodnotil šéf taiwanskej delegácie Morris Čchang svoje stretnutie s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Zišli sa na okraj summitu Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria APEC v Bangkoku. Ako píše agentúra Reuters, ide o výnimočné čínsko-taiwanské stretnutie na takej vysokej úrovni.

Stretnutie na vysokej úrovni. Čínsky prezident rokoval v Bangkoku so zástupcom Taiwanu
TASR/AP

APEC je jedna z mála organizácií, ktorej je Taiwan členom. Čína ostrov považuje za súčasť svojho územia a účasť Taiwanu v iných organizáciách blokuje. Napätie medzi nimi vzrástlo v auguste, keď Čína po taiwanskej návšteve predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej usporiadala v blízkosti ostrova vojenské cvičenie.

Čchang je tiež zakladateľom taiwanského gigantu na výrobu čipov TSMC. Novinárom v sobotu povedal, že s prezidentom Číny hovoril v piatok. "Pogratuloval som mu k úspechu 20. zjazdu komunistickej strany. Bola to veľmi šťastná a zdvorilá výmena názorov," povedal Čchang. Si Ťin-pching bol na straníckom zjazde potvrdený na tretie obdobie do funkcie generálneho tajomníka strany. Zástupca Číny a Taiwanu sa na pôde APEC pravidelne stretávajú, hoci ide väčšinou len o výmenu zdvorilostí, uvádza Reuters.

Čchang povedal, že na summite hovoril aj s americkou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. Aj keď v TSMC už nepôsobí, zostáva podľa Reuters dôležitou osobou v odvetví výroby čipov. S Harrisovou hovoril o novej továrni na výrobu čipov, ktorá TSMC stavia v Arizone za 12 miliárd dolárov.

Čchang Harrisovú informoval, že Taiwan pozval americkú ministerku obchodu Ginu Raimondovú na otváraciu ceremóniu do Arizony. Konať sa má 6. decembra, aj keď výroba ešte zahájená nebude.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok