Zadržali osobu zodpovednú za bombový útok v Istanbule. Má ísť o Sýrčanku s kurdským výcvikom

ta3 ČTK
14.11.2022 06:53

Turecká polícia v súvislosti s nedeľnou explóziou v centre Istanbulu zadržala ženu podozrivú z nastraženia bomby a ďalších 45 ľudí. Zadržaná žena je sýrska občianka, ktorá vypovedala, že ju vycvičili kurdskí radikáli, informovala dnes polícia. V súvislosti s útokom so šiestimi mŕtvymi a 81 zranenými bolo podľa polície zatknutých dokopy 46 ľudí. Turecký minister vnútra Süleyman Soylu predtým z atentátu na rušnej ulici pre peších v centre Istanbulu obvinil Stranu kurdských pracujúcich (PKK).

Turecké úrady podozrievajú z účasti na atentáte kurdskej milície v Sýrii YPG a Stranu kurdských pracujúcich (PKK). Obe organizácie podiel na útoku popreli.

Ženou podozrivou z nastraženia bomby je Ahlam Albašírová. Podľa polície vypovedala, že ju vycvičili kurdskí radikáli v Sýrii a do Turecka prišla cez oblasť okolo sýrskeho mesta Afrín na severozápade Sýrie. Dostala vraj "povel" od kurdských milícií YPG, ktoré Ankara považuje za krídlo PKK. Podľa agentúry Reuters ale úrady nevylučujú ani napojenie na takzvaný Islamský štát.

"Podľa našich záverov nesie zodpovednosť za atentát teroristická organizácia PKK," povedal minister vnútra Süleyman Soylu. Inštrukcie k nemu podľa neho prišli z Kobani, mesta na severe Sýrie, kde turecká armáda v posledných rokoch vedie operáciu proti kurdským milíciám YPG. Vek obetí je podľa Soylua v rozmedzí od deviatich do viac ako 40 rokov.

PKK v pondelok poprela, že by bola do bombového útoku akokoľvek zapojená, a vyhlásila, že neútočí na civilistov. "Pre nás nepripadá do úvahy akokoľvek zacieliť na civilistov," uviedla PKK. "Je dobre známe, že s touto udalosťou nemáme nič spoločné, že si neberieme za terč civilistov a že odmietame akcie, ktoré tak robia," uviedla v pondelok PKK vo vyhlásení, ktoré zverejnila agentúra Firat blízka tejto organizácii. "Uisťujeme, že naše sily nemajú žiadnu spojitosť s výbuchom v Istanbule," uviedol vrchný veliteľ kurdsko-arabskej koalície Sýrskej demokratickej sily (SDF) Mazlúm Abdí, ktorý vyjadril sústrasť tureckému ľudu.

V nedeľu a v pondelok odsúdil útok v Istanbule rad zahraničných politikov, a to vrátane českého prezidenta Miloša Zemana.

V tureckých médiách sa objavili fotografie istej osoby, podľa všetkého ženy, ktorá položila balíček pri záhone na ulici Istiklal, kam ľudia radi chodia nakupovať alebo do reštaurácií. K výbuchu došlo okolo 16:20 miestneho času (14:20 SEČ). V čase útoku sa po ulici prechádzali ľudia, ktorí vyrazili na nákupy, turisti a rodiny. Všetky obete sú občania Turecka.

Päťdesiat ľudí s ľahšími zraneniami zdravotníci z nemocnice už prepustili. Päť ľudí leží na jednotke intenzívnej starostlivosti, dvaja z nich sú v kritickom stave, uviedli úrady v Istanbule. Na bežnom oddelení je 31 zranených.

Agentúra Reuters píše, že tento útok v Turecku vyvolal obavy, že by krajinu znovu mohla zachvátiť vlna útokov, aké zažila od polovice roku 2015 do roku 2017. Niektoré z nich mala na svedomí teroristická organizácia Islamský štát, niektoré kurdskí bojovníci usilujúci sa o väčšiu autonómiu alebo nezávislosť na Ankare.

Strana kurdských pracujúcich vedie od roku 1984 boj za autonómiu Kurdov. Počas konfliktu zahynulo viac ako 40 000 ľudí. Turecko, Spojené štáty a Európska únia považujú PKK za teroristickú skupinu. Spojené štáty milície YPG k veľkej nevôli Turecka podporujú. Šéf komunikácie prezidentskej kancelárie Fahrettin Altun povedal, že útoky ako ten nedeľný "sú priamymi a nepriamymi dôsledkami podpory, ktoré niektoré krajiny poskytujú teroristickým organizáciám".

Turecko budúci rok čakajú prezidentské a parlamentné voľby. Agentúra AP uvádza, že v situácii, keď Turecko zápasí s obrovskou infláciou a ďalšími ekonomickými problémami, sa boj proti terorizmu stal pre Erdogana hlavnou témou, s ktorou chce u voličov zbierať politické body.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok