Viaceré krajiny odsúdili severokórejský test balistickej rakety. Japonský premiér vyzval na jednotnú reakciu

ta3 čtk
18.11.2022 08:37

Spojené štáty tvrdo odsúdili najnovší severokórejský test medzikontinentálnej balistickej rakety, ktorá by podľa japonského ministra obrany dokázala zasiahnuť pevninskú časť USA. Test je porušením niekoľkých rezolúcií OSN, zbytočne zvyšuje napätie a ohrozuje bezpečnostnú situáciu v regióne, uviedol vo vyhlásení Biely dom. Japonský premiér Fumio Kišida vyzval na jednotnú reakciu a na odzbrojenie KĽDR, uviedla agentúra Kjódó.

Viaceré krajiny odsúdili severokórejský test balistickej rakety. Japonský premiér vyzval na jednotnú reakciu
TASR/AP

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová zvolala kvôli testu na dnešok stretnutie lídrov Japonska, Južnej Kórey, Kanady, Austrálie a Nového Zélandu. Činitelia sa stretnú na okraj rokovaní Ázijsko-pacifického hospodárskeho spoločenstva (APEC) v thajskom Bangkoku.

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol test odsúdil a vyzval na posilnenie obrannej pripravenosti a bezpečnostnej spolupráce so Spojenými štátmi a Japonskom, píše Reuters.

Austrálsky premiér Anthony Albanesa uviedol, že jeho krajina je pripravená byť "súčasťou svetovej odpovede na severokórejské provokácie", píše Reuters. Severokórejský test je bezprecedentný a ohrozuje bezpečnosť Austrálie, dodal Albanese.

Raketový test je jasným porušením rezolúcií OSN a je potrebné ho jednotne odsúdiť, uviedol aj kanadský premiér Justin Trudeau podľa agentúry Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok