KĽDR zrejme otestovala medzikontinentálnu raketu. Mala dostatočný dolet, aby zasiahla USA, tvrdí Japonsko

ta3 čtk
18.11.2022 07:02

Severná Kórea v piatok vystrelila zrejme medzikontinentálnu balistickú raketu, uviedli tlačové agentúry s odvolaním sa na juhokórejské ministerstvo obrany. O štarte balistickej rakety v KĽDR informovala aj japonská pobrežná stráž. Raketa, ktorú otestovala Severná Kórea, mala dostatočný dolet, aby zasiahla Spojené štáty, uviedol neskôr japonský minister obrany Jasukazu Hamada.

Bol to druhý raketový test v KĽDR počas dvoch dní. Vo štvrtok ale Severná Kórea podľa juhokórejskej armády vypálila balistickú strelu krátkeho doletu východným smerom do Japonského mora. Aj raketa, ktorú v KĽDR odpálili dnes, letela východným smerom. Raketa podľa agentúry Kjódó letela po vertikálnej dráhe: uletela vzdialenosť asi 1000 kilometrov, pričom dosiahla výšku až 6000 kilometrov.

Raketa mala dostatočný dolet, aby zasiahla pevninskú časť USA, uviedol japonský minister obrany Hamada podľa agentúry Reuters. Raketa by podľa ministra bola schopná preletieť až 15-tisíc kilometrov.

"Balistická strela vypálená Severnou Kóreou zrejme dopadla do našej výlučnej ekonomickej zóny západne od ostrova Hokkaidó," povedal novinárom v Bangkoku japonský premiér Fumio Kišida. Severná Kórea podľa neho "opakuje provokatívne činy s bezprecedentnou frekvenciou a to je úplne neprijateľné".

Avšak premiér podľa agentúry AFP dodal, že neboli hlásené žiadne škody, ktoré by raketa mohla spôsobiť lodiam či lietadlám v oblasti. Výlučná ekonomická zóna sa rozkladá 200 námorných míľ (asi 370 kilometrov) od pobrežia japonských ostrovov, z ktorých Hokkaidó je najsevernejší.

Reaguje na USA

Agentúra AP pripomenula, že začiatkom novembra KĽDR skúšala medzikontinentálnu raketu, ale test bol podľa expertov neúspešný.

Štvrtkový test nasledoval len niekoľko hodín po vyhlásení KĽDR, že bude "urputnejšie vojensky reagovať" na americké snahy zvýšiť vojenskú prítomnosť v regióne a spolupracovať s Japonskom a Južnou Kóreou.

Severokórejská ministerka zahraničných vecí Čche Son-hui uviedla, že Washington "hrá hru, ktorú bude ľutovať", keď sa zúčastnil nedávneho trojstranného summitu s Južnou Kóreou a Japonskom. KĽDR tento rok uskutočnila rekordný počet odpalov rakiet a vypálila stovky delostreleckých granátov.

Pchjongjang v poslednej dobe reagoval predovšetkým na vojenské cvičenia trojice spojeneckých krajín, ktoré Čche označila za "agresívne vojnové cvičenia". "Čím odhodlanejšie sú USA splniť svoju ponuku rozšíreného odstrašenia voči svojim spojencom, tým urputnejšie budú vojenské reakcie KĽDR," povedala ministerka podľa agentúry Kjódó.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok