Kazachstan zabránil pokusu o prevrat, zadržaných bolo sedem ľudí

ta3 ČTK
17.11.2022 16:40

Kazachstanské úrady oznámili, že zabránili pokusu o prevrat, ktorý chystali priaznivci opozičného vodcu Muchtara Abljazova žijúceho v exile. Sedem ľudí bolo zadržaných, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady. V Kazachstane sa v nedeľu konajú predčasné prezidentské voľby. Favoritom je súčasný prezident Kasym-Žomart Tokajev, ktorý hlasovanie vypísal.

Kazachstan zabránil pokusu o prevrat, zadržaných bolo sedem ľudí
Twitter/NEXTA (ilu)

Kazachstanský Výbor pre národnú bezpečnosť uviedol, že skupina siedmich osôb plánovala "organizovať nepokoje a prevrat a následne vyhlásiť dočasnú vládu". Dodal, že podozriví "zdieľali názory exilového oponenta režimu Muchtara Abljazova".

Podľa bezpečnostných zložiek mali členovia skupiny plánovať útoky na administratívne budovy. Zabavené boli zbrane aj munície a tak isto takzvané Molotovove koktaily či vysielačky.

V Kazachstane prepukli tento rok na začiatku januára najprv nenásilné protesty proti zdraženiu pohonných hmôt. Neskôr ale dav zaútočil na vládne budovy v niekoľkých mestách. Režim nakoniec masovej demonštrácie krvavo potlačil, zomrelo vyše 230 ľudí.

Tokajev oznámil konanie predčasných volieb na začiatku septembra. Vo voľbe pravdepodobne sám zvíťazí, čím sa mu skráti súčasný mandát, kvôli zmene v kazachstanskej ústave bude ale jeho pravdepodobné druhé volebné obdobie trvať sedem rokov namiesto piatich.

Vo voľbe bude mať Tokajev podľa analytikov značnú výhodu, pretože v poslednej dobe zaviedol niekoľko reforiem, oznámil zvýšenie minimálnej mzdy a dištancoval sa od svojho predchodcu Nursultana Nazarbajeva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok