Súd v Haagu rozhodol: Za zostrelenie boeingu nad Ukrajinou v roku 2014 odsúdil troch mužov, dostali doživotie

ta3 ČTK TASR
17.11.2022 12:29

Súd v holandskom Haagu v štvrtok v neprítomnosti odsúdil na doživotie dvoch Rusov a jedného ukrajinského občana, ktorých zistil vinnými z vraždy všetkých 298 cestujúcich a členov posádky letu MH17. Štvrtého obžalovaného, ​​ruského občana, oslobodil viny pre nedostatok dôkazov.

Dopravné lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines bolo podľa súdu v lete 2014 zostrelené raketou ruskej výroby odpálenou z poľa na separatistami ovládanom východe Ukrajiny, ktorý v tom čase kontrovalo Rusko. Informovala o tom agentúra Reuters.

Súd za vraždu všetkých 298 cestujúcich a členov posádky letu MH17 odsúdil na doživotie dvoch Rusov - Igora Girkina a Sergeja Dubinského - a ukrajinského občana Leonida Charčenka. Sú vinnými z toho, že pomáhali s prevozom a inštaláciou odpaľovacieho systému, hoci to neboli oni, kto raketu vypálil. Súd mužom tiež nariadil zaplatiť najmenej 16 miliónov eur odškodného. Ak odsúdenie sumu nezaplatí, urobí to holandský štát.

Na videozázname, ktorý bol počas procesu prehraný, Pulatov trval na svojej nevine. "Záleží mi na tom, aby vyšla najavo pravda. Je pre mňa dôležité, aby z tejto tragédie nebola obvinená moja krajina," povedal sudcom. 

Podľa zástupcov obetí je rozsudok dôležitým medzníkom, hoci odsúdení zostávajú na úteku a je nepravdepodobné, že si trest odpykajú. Predpokladá sa, že sa všetci nachádzajú v Rusku, ktoré ich nechce vydať. Na odvolanie majú dva týždne, rovnako ako prokuratúra.

"Súd je toho názoru, že let MH17 bol zostrelený odpálením rakety Buk z poľnohospodárskeho poľa v blízkosti Pervomajska, pričom zahynulo 283 cestujúcich a 15 členov posádky," uviedol predsedajúci sudca Hendrik Steenhuis. "Od polovice mája 2014 malo Rusko takzvanú celkovú kontrolu nad Doneckou ľudovou republikou," dodal Steenhuis podľa agentúry Reuters. Donecká ľudová republika (DNR) je samozvaný útvar vyhlásený na východe Ukrajiny proruskými separatistami spolu s takzvanou Luhanskou ľudovou republikou (LNR).

Lietadlo bolo zostrelené nad východnou Ukrajinou 17. júla 2014. Oblasť bola v tom čase dejiskom bojov medzi proruskými separatistami a ukrajinskými silami. Ruské ministerstvo zahraničia v reakcii na stanovisko súdu v Haagu uviedlo, že preskúma tvrdenie, podľa ktorého bolo malajzijské lietadlo v roku 2014 zostrelené raketou ruskej výroby.

Steenhuis čítal rozsudok pred súdnou sieňou zaplnenou pozostalými. "Pravda na stole - to je to najdôležitejšie," povedal agentúre AP Anton Kotte, ktorý pri zostrelení MH17 prišiel o syna, nevesta a šesťročného vnuka. Vypočutie je podľa neho pre príbuzných "dňom D". Robbert van Heijningen, ktorý prišiel o brata, švagrinu a synovca, označil zostrelenie lietadla za "barbarský čin", ktorý bez ohľadu na rozsudok nemôže nikdy hodiť za hlavu. "Hovorím tomu kameň v srdci a kamene... nemizne," dodal.

Súdny proces, ktorý sa konal v prísne stráženej súdnej sieni v blízkosti letiska Schiphol, začal 9. marca 2020 tým, že prokurátor prečítal mená všetkých obetí. Konal sa v Holandsku, pretože práve z tejto krajiny pochádzala väčšina obetí.

Zelenskyj verdikt privítal

Verdikt haagskeho súdu privítal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý však zároveň zdôraznil, že je potrebné vyvodiť zodpovednosť nielen voči samotným páchateľom, ale aj voči tým, ktorý útok na let MH17 nariadili.

"Vyvodenie zodpovednosti voči iniciátorom (útoku) má kľúčový význam, pretože vedomie beztrestnosti vedie k novým zločinom... Potrestanie všetkých zverstiev, ktorých sa dopustila a dopúšťa Ruská federácia, je neodvratné,"  napísal Zelenskyj na Twitteri.

Rozsudok bol vynesený na pozadí pokračujúcej ruskej invázie na Ukrajinu. Prípad by sa tak podľa pozorovateľov mohol stať príkladom pre stíhanie zločinov spáchaných počas vojny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok