Zelená dojčeniu v parlamente. Poslankyne si vydobyli možnosť kŕmiť deti počas schôdzí

ta3 ČTK
20.11.2022 07:00

Talianske poslankyne budú môcť nosiť svoje deti a dojčiť ich počas plenárneho zasadnutia dolnej komory parlamentu. Predpokladá to zmena rokovacieho poriadku, ktorú v utorok schválilo vedenie Snemovne. Výnimku zo zákazu vstupu do zasadacej sály dostanú deti do jedného roka.

Zelená dojčeniu v parlamente. Poslankyne si vydobyli možnosť kŕmiť deti počas schôdzí
Profimedia

Dojčiacim matkám v Snemovni pripravia miesta na najvyšších poschodiach rokovacej sály či na balkónoch pre verejnosť. Vedenie snemovne muselo schváliť výnimku z ustanovení rokovacieho poriadku, ktorý zakazuje pri zasadnutí snemovne prítomnosť iných ľudí, ako sú poslanci, členovia vlády či zriadenci.

Dcéru vzala na G20

Rozhodnutie privítala poslankyňa za opozičné Hnutie piatich hviezd Gilda Sportiellová, ktorá zmenu iniciovala. "Každá žena má mať právo dojčiť tam, kde chce," uviedla. So zmenou rokovacieho poriadku súhlasí aj senátorka Licia Ronzulliová z vládnej strany Vpred Taliansko, ktorá pred niekoľkými rokmi vzbudila pozornosť talianskej tlače, pretože dojčila na zasadnutí Európskeho parlamentu, kde to bolo dovolené.

Do vysokých kruhov talianskej politiky, ktorá je stále doménou predovšetkým mužov, postupne prenikajú aj ženy. V októbri sa prvou talianskou premiérkou stala Giorgia Meloniová, ktorá uviedla, že ani vo vysokej funkcii nechce rezignovať na výchovu svojej dcéry Ginevry. Talianske médiá v stredu informovali, že premiérka vzala dcéru na zasadnutie krajín skupiny G20 na indonézskom ostrove Bali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok