Giorgia, žena, matka a kresťanka, ktorej vzorom je Orbán. Kto je budúca talianska premiérka?

ta3/nf ČTK
29.9.2022 00:00

V Taliansku bude prvýkrát od 2. svetovej vojny vládnuť krajná pravica. Predčasné parlamentné voľby vyhrala konzervatívna strana Bratia Talianska s 26 % voličských hlasov. Historicky prvou premiérkou v dejinách krajiny sa zrejme stane jej líderka Giorgia Meloniová. Aké je jej politické pozadie, a čo od nej môžu očakávať Taliani a Európska únia?

Giorgia, žena, matka a kresťanka, ktorej vzorom je Orbán. Kto je budúca talianska premiérka?
TASR/AP

Do sveta politiky smerovala Meloniová od ranej mladosti. Ako 15-ročná vstúpila do mládežníckej organizácie neofašistického Národného sociálneho hnutia, ktoré založili pohrobkovia Benita Mussoliniho. O štyri roky neskôr sa stala celonárodnou šéfkou organizácie. Pracovala tiež ako vychovávateľka, čašníčka a barmanka v jednom z najznámejších nočných klubov v Ríme s názvom Piper Club.

Politické pozadie

Poslankyňou sa stala v roku 2006, v necelých tridsiatich rokoch. Ako najmladšia politička v doterajšej histórii Talianska zasadla na pozíciu podpredsedníčky dolnej komory. Odvtedy bola do parlamentu znovuzvolená trikrát.

Talianska politička a novinárka stojí od roku 2014 na čele národnej konzervatívnej strany Bratia Talianska. Od roku 2020 je tiež predsedníčkou Strany európskych konzervatívcov a reformistov. Počas posledných dvoch rokov dokázala táto ohnivá rečníčka popularitu svojej strany podstatne znásobiť a v talianskom pravicovom tábore v súčasnosti zatieňuje aj lídra strany Liga Mattea Salviniho.

Meloniovej strana sa podľa svojho programu sústredí "na prvom mieste vždy na dobro Talianska". Stavia sa ostro proti imigrácii a zdôrazňuje takzvané tradičné hodnoty, vrátane odporu proti zvýhodňovaniu homosexuálov. Meloniová "bráni" tradičnú rodinu a kritizuje adopciu detí homosexuálnymi pármi.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok