V Poľsku nešlo o úmyselný útok, tvrdí Duda. Raketu zrejme vypálila ukrajinská protivzdušná obrana

ta3 tasr
16.11.2022 12:34

Raketu, ktorá v utorok zasiahla obec na východe Poľska blízko ukrajinských hraníc a vyžiadala si dve obete, zrejme vystrelila ukrajinská protivzdušná obrana, povedal podľa tlačových agentúr poľský prezident Andrzej Duda. Podľa neho nič nenasvedčuje tomu, že išlo o úmyselný útok. Pravdepodobne sa tak jednalo o nehodu.

Predseda poľskej vlády Mateusz Morawiecki uviedol, že Poľsko možno po utorkovom incidente nakoniec nebude musieť aktivovať článok 4 Severoatlantickej zmluvy.

"Strela, ktorá dopadla na poľské územie, bola pravdepodobne ruským výrobkom zo 70. rokov. Nemáme ale žiadne dôkazy, že bola vypálená z Ruska. Je vysoko pravdepodobné, že patrila ukrajinským obranným silám," citovala prezidenta poľská tlačová agentúra PAP. Duda podľa agentúry Reuters dodal, že zrejme išlo o protilietadlovú raketu S-300.

Aj americký prezident Joe Biden predtým povedal, že súdiac podľa trajektórie pravdepodobne strela z Ruska neletela. Ukrajina sa v utorok bránila masívnym ruským útokom na energetickú infraštruktúru, ktoré boli podľa Kyjeva najrozsiahlejšie od začiatku vojny. Rakety S-300 ruskej výroby používajú vo vojne na Ukrajine obe strany.

Varšava stále zvažuje možnosť aktivovania článku 4 Severoatlantickej zmluvy, ale zdá sa, že to nakoniec možno nebude potrebné, povedal poľský premiér Morawiecki, ktorý vystúpil na rovnakej tlačovej konferencii ako Duda. Aktivácia článku by znamenala, že členovia NATO by začali formálne konzultácie, na ktorých by prerokovali, či existuje pre Poľsko hrozba a akým spôsobom jej možno čeliť.

Rusko niekoľkokrát poprelo, že by malo s utorkovým incidentom čokoľvek dočinenia. Ukrajinská prezidentská kancelária ale uviedla, že z incidentu je v prvom rade potrebné viniť Rusko, ktoré vojnu na Ukrajine rozpútalo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok