Blízko miesta dopadu rakety v Przewodówe sa učili žiaci. Obyvatelia si najskôr mysleli, že vybuchol plyn

ta3 čtk
16.11.2022 11:08

"Počuli sme ranu, ale nevedeli sme, čo sa stalo. Napadlo nás, či niekde nevybuchol plyn, rozhliadali sme sa, ale nikto nič nevedel." Tak podľa poľskej televíznej stanice TVN24 popisujú obyvatelia poľského Przewodówa okamihy po tom, čo na ich dedine dopadla raketa, ktorá zabila dvoch ľudí.

Niekoľko stoviek metrov od miesta výbuchu stojí škola, kde sa práve konala výučba. Školu navštevuje 71 žiakov, z toho 15 detí v predškolskom zariadení. Riaditeľka inštitúcie Ewa Byrová reportérovi TVN24 povedala, že žiaci budú mať celý týždeň k dispozícii psychologickú pomoc. Nedokázala ale odhadnúť, koľko ich príde na výučbu.

"Máme v pláne normálne výukové činnosti, ale s prítomnosťou psychológov," uviedla riaditeľka školy. Dodala, že pokiaľ sa im ozvú obyvatelia dediny, môžu psychologickú pomoc poskytnúť aj im.

"Vracala som sa s kolegyňou domov z práce," povedala reportérovi TVN24 jedna zo zamestnankýň školy. "Došla som domov, bývame obe v rovnakom bloku, keď sa ozvala tá rana. Spojila som ruky a povedala: 'Bože, čo sa to stalo?'," hovorí žena, ktorá si nepriala uviesť svoje meno.

"Vybehla som von, rovnako ako moje susedky. A hovorili sme si – nevybuchla niekde plynová fľaša? Pretože sme videli dym. Nikto nič nevedel. Vrátila som sa domov, a potom mi susedka povedala, že pri tom výbuchu zomrel manžel tej mojej kolegyne. Rozplakala som sa,“ dodala žena.

Podľa poľských úradov dopadla v utorok po tretej hodine popoludňajšia raketa na dedine Przewodów v okrese Hrubieszów v Lublinskom vojvodstve. ktorá leží v blízkosti hraníc s Ukrajinou. Poľský prezident Andrzej Duda v nočnom vyhlásení pre médiá uviedol, že "v tejto chvíli nemáme žiadne presvedčivé dôkazy o tom, kto raketu vypálil, a vyšetrovanie stále prebieha".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok