Summit G20: Väčšina štátov odsúdila vojnu na Ukrajine. Záverečné vyhlásenie uvádza, že existuje viac pohľadov

ta3 čtk
16.11.2022 07:19

Summit skupiny krajín G20 schválil záverečné vyhlásenie. Väčšina štátov v ňom ostro odsudzuje vojnu na Ukrajine, text ale priznáva, že na záležitosť existuje viac pohľadov, informovali agentúry Reuters a DPA s odvolaním sa na diplomatické zdroje. Štáty sa tiež uzniesli, že hrozby použitia jadrových zbraní sú neprijateľné.

Summit G20: Väčšina štátov odsúdila vojnu na Ukrajine. Záverečné vyhlásenie uvádza, že existuje viac pohľadov
TASR/AP

"Väčšina členov (skupiny G20) ostro odsudzuje vojnu na Ukrajine," cituje z textu deklarácie agentúra AFP. Podľa neho ale medzi štátmi skupiny, do ktorej patrí aj Rusko a Čína, panuje na konflikt viac názorov, napísala agentúra Reuters.

Podľa agentúry Reuters sa v deklarácii tiež píše, že štáty odmietajú hrozby použitia jadrových zbraní. Uznávajú, že vojna na Ukrajine podkopáva globálny ekonomický rast. Štáty tiež privítali dohodou o preprave poľnohospodárskych komodít cez Čierne more, ktorú uzavreli Ukrajina a Rusko za sprostredkovanie OSN a Turecka.

Štáty G20, ktoré patria ku krajinám s najväčšími emisiami skleníkových plynov, sa prihlásili k cieľu udržať globálne otepľovanie do roku 2100 pod úrovňou 1,5 stupňa v porovnaní s predpriemyselnou dobou. K obdobnému cieľu sa prihlásili aj počas minuloročného summitu v Ríme.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok