Jeden človek má moc všetko zmeniť. Putin sa nám mal prísť postaviť, povedal Sunak na summite G20

ta3 čtk
15.11.2022 09:58

Britský premiér Rishi Sunak povedal predstaviteľom skupiny G20, že ruský prezident Vladimir Putin mal byť pripravený postaviť sa na summite svetovým lídrom. Odchod ruských jednotiek z Ukrajiny by podľa neho znamenal "najväčšiu zmenu" vo svetových záležitostiach. Informoval o tom denník The Guardian.

Jeden človek má moc všetko zmeniť. Putin sa nám mal prísť postaviť, povedal Sunak na summite G20
TASR/AP

Sunak ako barbarskú odsúdil vojnu na Ukrajine na úvodnom zasadnutí summitu, ktorého sa namiesto Putina zúčastňuje za Rusko minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. "Jeden človek má moc to všetko zmeniť," povedal Sunak na summite, na ktorom vystúpil prostredníctvom videoprejavu aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

"Je pozoruhodné, že Putin sa necítil na to pripojiť sa k nám. Možno keby to urobil, mohli by sme sa pustiť do riešenia vecí," povedal Sunak, ktorý sa podľa denníka so svojimi slovami obrátil na Lavrova, čo bolo prvýkrát od začiatku vojny v februári, kedy sa britský premiér stretol tvárou v tvár s vysoko postaveným ruským predstaviteľom. "Pretože najväčšia zmena, ktorú by ktokoľvek mohol urobiť, je, že by Rusko odišlo z Ukrajiny a ukončilo túto barbarskú vojnu," dodal.

V poznámke mierenej krajinám, ktoré zostali v konflikte neutrálne, vrátane Číny a Indie, Sunak povedal, že všetky štáty sú vo väčšom nebezpečenstve kvôli teraz vzniknutému precedensu. "Nezákonná invázia Ruska na Ukrajinu má hlboké dôsledky pre nás všetkých, pretože podkopala základné princípy suverenity a územnej celistvosti," povedal britský premiér.

"Na týchto princípoch sme všetci závislí. Sú to základy medzinárodného poriadku. Musí byť dodržiavané. Je to veľmi jednoduché - krajiny by nemali napádať svojich susedov, nemali by útočiť na civilnú infraštruktúru a civilné obyvateľstvo a nemali by sa vyhrážať jadrovou eskaláciou. To sú určite veci, na ktorých sa všetci zhodneme," dodal.

Indický premiér Naréndra Módí na summite vyzval na návrat k diplomacii s cieľom ukončiť vojnu na Ukrajine. India neodsúdila inváziu Moskvy na Ukrajinu, ale Módí v septembri povedal Putinovi, že "dnešná doba nie je dobou vojny". "Opakovane som povedal, že musíme nájsť spôsob, ako sa na Ukrajine vrátiť na cestu prímeria a diplomacie," uviedol Módí vo svojom úvodnom prejave. "V súčasnej dobe je potrebné prejaviť konkrétne a kolektívne odhodlanie na zaistenie mieru, harmónie a bezpečnosti vo svete," dodal.

Sunak svoje vystúpenie využil aj na výzvu na ukončenie obilnej krízy. Za neprijateľnú označil skutočnosť, že Rusko z potravín a energií robí zbraň, hoci dve tretiny ukrajinského obilia smerujú do rozvojových krajín.

Prítomnosť Ruska vrhla na summit tieň a vzbudila obavy ohľadom podoby záverečného komuniké. Podľa zdrojov agentúry DPA sa ale západným štátom podarilo do vyhlásenia presadiť pasáž, ktorá ruskú inváziu na Ukrajinu odsudzuje.

Stretnutie svetových lídrov na Bali je najväčšie od začiatku pandémie covidu-19. Vojna na Ukrajine nie je na oficiálnom programe rokovania vrcholnej schôdzky, napriek tomu však zasadnutiu dominuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok