ONLINE: Poľsko zasiahla raketa vyrobená v Rusku, tvrdí Varšava. Predvolala si ruského veľvyslanca

ta3 ČTK TASR ČT24
15.11.2022 20:01

Ruské raketové útoky zasiahli pravdepodobne aj Poľsko, ktoré je členskou krajinou NATO, a usmrtili dve osoby. Raketa vyrobená v Rusku v utorok dopadla na dedinu Przewodów na východe Poľska neďaleko hraníc s Ukrajinou, uviedlo poľské ministerstvo zahraničia vo vyhlásení. Nešpecifikovalo však, kto raketu vystrelil. V súvislosti s týmto incidentom si predvolalo ruského veľvyslanca vo Varšave. Situáciu sme s vami sledovali online.

6:44 ONLINE z utorka sme ukončili. Aktuálne informácie v súvislosti s incidentom v Poľsku vám prinášame aj v stredu. TU:

01:30 Poľsko zatiaľ nemá definitívne dôkazy o tom, kto vystrelil raketu, ktorá v utorok dopadla na východe krajiny, uviedol v noci na dnešok podľa agentúry Reuters prezident Andrzej Duda. Poľské ministerstvo zahraničia krátko predtým oznámilo, že na dedine Przewodów neďaleko hraníc s Ukrajinou v utorok spadla raketa vyrobená v Rusku. 

Varšava dnes podľa Dudy pravdepodobne aktivuje článok 4 Severoatlantickej zmluvy, ktorý znamená konzultácie v prípade ohrozenia niektorej z členských krajín NATO.

01:14 Poľsko zatiaľ nemá definitívne dôkazy o tom, kto vystrelil raketu, ktorá v utorok dopadla na východe krajiny, uviedol v noci na dnešok podľa agentúry Reuters prezident Andrzej Duda. Poľské ministerstvo zahraničia krátko predtým oznámilo, že na dedine Przewodów neďaleko hraníc s Ukrajinou spadla raketa vyrobená v Rusku. 

Varšava dnes podľa prezidenta Duda pravdepodobne aktivuje článok 4 Severoatlantickej zmluvy, ktorý znamená konzultácie v prípade ohrozenia niektorej z členských krajín NATO. 

00:58  Poľsko s pomocou zahraničných expertov pokračuje vo vyšetrovaní príčin utorkovej explózie na východe krajiny, povedal dnes poľský premiér Mateusz Morawiecki. Morawiecki povedal, že Poľsko posilní ochranu svojho vzdušného priestoru a že so svojimi spojencami konzultuje možnosť použitia článku 4 Severoatlantickej zmluvy.

Morawiecki Poliakov vyzval, aby zachovali pokoj a nenechali so sebou manipulovať. "Musíme sa opierať o fakty," povedal.

00:54 Americký prezident Joe Biden vyslovil poľskému prezidentovi Andrzejovi Dudovi plnú podporu a pomoc pri vyšetrovaní okolností výbuchu, ku ktorému došlo v utorok na poľskom území hraničiacom s Ukrajinou. Výbuch si vyžiadal dve obete na životoch. Informovala agentúra Reuters.

00:30 Raketa vyrobená v Rusku v utorok dopadla na dedinu Przewodów na východe Poľska neďaleko hraníc s Ukrajinou, uviedlo poľské ministerstvo zahraničia vo vyhlásení. Nešpecifikovalo však, kto raketu vystrelil. V súvislosti s týmto incidentom si predvolalo ruského veľvyslanca vo Varšave. Raketa Przewodów podľa ministerstva zasiahla o 15:40 SEČ.

00:21 Americký prezident Joe Biden vyslovil poľskému prezidentovi Andrzejovi Dudovi plnú podporu a pomoc pri vyšetrovaní okolností výbuchu, ku ktorému došlo v utorok na poľskom území hraničiacom s Ukrajinou. Výbuch si vyžiadal dve obete na životoch. Informovala agentúra Reuters. 

00:11 Poľský prezident Andrzej Duda kvôli bezpečnostnej situácii telefonoval s americkým prezidentom Joeom Bidenom, ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským či britským premiérom Rishim Sunakom.

23:53 Británia "naliehavo" očakáva hlásenie o raketách, ktoré dopadli v Poľsku, a je "v kontakte s poľskými priateľmi a spojencami v NATO", uviedol britský minister zahraničia James Cleverly.

23:52 Predseda Európskej rady Charles Michel sa pripojil k francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi a plánuje výbuch v Poľsku riešiť na summite krajín G20.

23:44 Ukrajinský prezident Zelenskyj vyjadril sústrasť poľskému prezidentovi. "Vymenili sme si dostupné informácie a objasňujeme všetky fakty. Ukrajina, Poľsko, celá Európa aj svet musia byť plne chránené pred teroristickým Ruskom,“ napísal na Twitteri.

23:40 Poľská vojenská expertná skupina dorazila na miesto výbuchu v dedine Przewodów v Lublinskom vojvodstve. Keďže tam môžu byť pozostatky rakiet, odborníci posudzujú, o aký druh rakiet išlo, píše NEXTA.

23:38 Ukrajinská agentúra Interfax uvádza, že dvoch ľudí na poľsko-ukrajinských hraniciach mohla zabiť raketa KH-101. Rovnaký typ bol z Ruska v pondelok využitý na útok na Ukrajinu. Rovnaký odhad uviedol aj poľský novinár Mateusz Lachowski, ktorý fotografie úlomkov rakiet skonzultoval s odborníkom.

23:36 Európska komisia nebude komentovať udalosti z Poľska, kým sa oficiálne k dopadu dvoch ruských rakiet vyjadrí poľská strana. Uviedla to predsedníčka EK Ursula von der Leyenová.

Šéfka exekutívy EÚ, ktorá je na summite skupiny G20 na Bali, čelila v utorok večer náporu médií, ktoré žiadali, aby sa EK vyjadrila k výbuchom v obci Przewodów v Lublinskom vojvodstve neďaleko hraníc s Ukrajinou. Odpoveď jej kabinetu bola, že EK si najskôr počká na oficiálne vyjadrenie a vysvetlenie poľskej strany.

23:30 V stredu sa na základe článku 4 Severoatlantickej aliancie stretnú veľvyslanci NATO - urobia tak na žiadosť Poľska, píše Reuters s odvolaním sa na diplomatov. Upozornil na to český Deník N.

23:28 Severoatlantická aliancia sa zaoberá nepotvrdenými správami o dvoch ruských raketách, ktoré v utorok údajne dopadli na územie Poľska a usmrtili dve osoby. Uviedol to nemenovaný predstaviteľ NATO. Informuje agentúra AFP.

23:27 Ak sa potvrdí, že na územie Poľska dopadli ruské rakety, považujeme to za incident voči členskému štátu NATO. V reakcii na medializované informácie to uviedol predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina). Stanovisko poskytla jeho hovorkyňa Michaela Jurcová. 

23:25 Ak Poľsko potvrdí, že rakety zasiahli aj jeho územie, pôjde podľa českého premiéra Petra Fialu o ďalšiu eskaláciu zo strany Ruska. V reakcii na výbuch na území Poľska pri hraniciach s Ukrajinou to Fiala napísal na sociálnej sieti Twitter.

23:21 Ak sa potvrdí, že išlo o útok zo strany Ruskej federácie, podľa článku 5 Severoatlantickej zmluvy by to znamenalo útok na členské štáty NATO. Bližšie to pre ta3 vysvetlil analytik Jan Šír.

23:19 Česká ministerka obrany Jana Černochová považuje podľa českého Deníka N správy o dopade rakiet na územie Poľska za preukázané. Informovali ju o tom náčelník českého Generálneho štábu Karel Řehka a šéf Vojenského spravodajstva Jan Beroun. 

"Považujeme za preukázané, že tie rakety na poľské územie dopadli, inak by ma o tom neinformoval náčelník generálneho štábu a riaditeľ vojenského spravodajstva,“ povedala pre český Deník N.

23:17 Bol útok na Poľsko náhoda alebo úmysel? Na výbuch u nášho suseda sme sa spýtali aj historika a publicistu Juraja Kríža.

23:14 Na medializované správy reagovali aj lídri troch pobaltských krajín. Medzi vôbec prvými zahraničnými politikmi sa veľmi vyjadril lotyšský minister Artis Pabriks, pričom Poľsku vyslovil úprimnú sústrasť a z činu jednoznačne obvinil Rusko. "Úprimnú sústrasť našim poľským bratom v zbrani. Zločinecký ruský režim odpálil rakety, ktoré necielili len na ukrajinských civilistov, ale dopadli aj na územie NATO v Poľsku. Lotyšsko plne stojí za našimi poľskými priateľmi a tento zločin odsudzuje," napísal Pabriks na Twitteri v príspevku, ktorý cituje denník The Guardian.

Susedné Estónsko vyjadrilo v súvislosti s incidentom znepokojenie a prejavilo tiež solidaritu s Poľskom. "Najnovšie správy z Poľska sú najväčšmi znepokojivé. Sme v úzkom kontakte s Poľskom a ďalšími spojencami (členskými krajinami NATO). Estónsko je pripravené brániť každý centimeter územia NATO. Sme plne solidárni s naším blízkym spojencom Poľskom," uviedlo na Twitteri estónske ministerstvo zahraničných vecí.

Poľsku vyjadrila podporu i Litva. Tamojší prezident Gitanas Nauséda na Twitteri napísal, že čo sa týka správ o "prinajmenšom dvoch výbuchoch v Poľsku", Litva je v úzkom kontakte s Varšavou, ktorej zároveň vyjadril plnú podporu. "Každý centimeter územia NATO treba brániť!" dodal.

23:12 Ukrajina v utorok večer vyzvala členské krajiny NATO, aby v súvislosti so zatiaľ nepotvrdenými správami, že územie Poľska zasiahli ruské rakety, zvolali summit Aliancie aj za účasti predstaviteľov Kyjeva. "Kolektívna odpoveď na ruské akcie musí byť tvrdá a zásadová," zdôraznil vo svojom statuse na platforme Twitter ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

23:10 Ruská raketa, ktorá dopadla v Przewodówe na východe Poľska, bola pravdepodobne zostrelená ukrajinskou protivzdušnou obranou. S odvolaním sa na svoje zdroje to uviedol Mariusz Gierszewski, redaktor poľského Radia ZET. 

"Moje zdroje v (bezpečnostných) službách tvrdia, že to, čo zasiahlo Przewodów, sú s najväčšou pravdepodobnosťou pozostatky rakety zostrelenej ukrajinskými ozbrojenými silami," napísal Gierszewski na sociálnej sieti Twitter. 

23:07 Sme hlboko znepokojení správami z Poľska, vyjadrujeme mu plnú podporu a solidaritu. V reakcii na medializované informácie to uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer.

"Vyjadrujeme sústrasť Poľsku, jeho občanom a najmä rodinám a blízkym obetí po výbuchoch v obci Przewodów v Lublinskom vojvodstve neďaleko hraníc s Ukrajinou. Vyjadrujeme tiež plnú podporu a solidaritu Poľsku, nášmu blízkemu susedovi, partnerovi a spojencovi," uviedol šéf slovenskej diplomacie na sociálnej sieti.

23:06 Slovensko stojí pri Poľsku a spolu so spojencami prijme opatrenia v reakcii na dopad rakiet na územie susedného Poľska. Informovala o tom ministerstvo obrany SR. Minister Jaroslav Naď (OĽANO) zároveň vyzval verejnosť na zachovanie pokoja. 

"Slovensko bude aj naďalej posilňovať našu hranicu s Ukrajinou, aby sme naše územie ochránili a takýmto incidentom predišli. Nielen naše, ale aj spojencami na Slovensku nasadené systémy protivzdušnej obrany sú v plnej pohotovosti," napísal na Facebooku.

23:03 Aliancia NATO preveruje zatiaľ nepotvrdené správy o tom, že územie Poľska bolo v utorok zasiahnuté ruskými raketami. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg zdôraznil, že je dôležité zistiť fakty, čo v Poľsku spôsobilo "explóziu", ktoré si vyžiadala obete na životoch. "Hovoril som s (poľským) prezidentom (Andrzejom) Dudom o výbuchu v Poľsku. Vyjadril som sústrasť za straty na životoch,"  napísal Stoltenberg na Twitteri.

23:02 Na zásah raketami na území Poľska reagovala v utorok večer aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. V príspevku na sociálnej sieti Facebook vyjadrila poľskému prezidentovi a ľudu solidaritu a podporu. Ako Čaputová uviedla, informácie o dopade rakiet na územie Poľska sú znepokojivé a prirodzene vzbudzujú obavy. "Počkajme však na zhodnotenie celej situácie v najbližších hodinách. Dôverujem tomu, že reakcia nás a našich spojencov bude rozvážna, rozumná a primeraná,"vyzvala hlava štátu.

22:59 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorkovom videoprejave obvinil Rusko z vypálenia rakiet na Poľsko, ktoré je členskou krajinou NATO. Tento zatiaľ nepotvrdený čin nazval "veľmi výraznou eskaláciou" konfliktu. Informuje agentúra AFP a stanica Sky News.

22:54 Poľsko zvyšuje úroveň pohotovosti niektorých jednotiek svojej armády v reakcii na utorňajší výbuch pri svojich hraniciach s Ukrajinou, pri ktorom zahynuli dvaja ľudia. Varšava zároveň zvažuje aj aktiváciu článku 4 Severoatlantickej zmluvy, čo by znamenalo konzultácie medzi spojencami NATO. Oznámil to hovorca poľskej vlády Piotr Müller, ktorého cituje agentúra PAP aj denník The Guardian.

22:46 Americké ministerstvo obrany v utorok uviedlo, že nemôže potvrdiť medializované správy, že do Poľska dopadli dve ruské rakety. Tieto správy však dôkladne vyšetruje, informuje agentúra AFP. Nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ amerických tajných služieb, ktorého citovala agentúra AP, predtým povedal, že ruské rakety v Poľsku usmrtili dve osoby.  

22:30 Ruské ministerstvo obrany v utorok poprelo správy o údajnom dopade dvoch ruských rakiet v Poľsku, pri ktorom prišli o život dve osoby. Označilo ich za "úmyselnú provokáciu s cieľom vyhrotiť situáciu". "Ruské zbrane nezasiahli žiadne ciele v blízkosti ukrajinsko-poľskej hranice," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré ministerstvo zverejnilo na sociálnej sieti Telegram.

22:23 Na situáciu večer reagoval na Facebooku aj premiér Eduard Heger. "So znepokojením sledujem aktuálnu situáciu v Poľsku. Kontaktoval som poľského premiéra Mateusza Morawieckeho. Som tiež v intenzívnej komunikácii s ministrom obrany Jaroslavom Naďom. Slovensko vyjadruje plnú podporu Poľsku. Sme pripravení byť zodpovedným spojencom."

22:14 Bezpečnostnú radu takmer okamžite zvolalo aj Maďarsko, uviedol na Twitteri reprezentant maďarskej vlády Zoltán Kovács. Budapešť reaguje na dopad ruských rakiet na územie Poľska, ako aj na dočasné pozastavenie dodávok ropovodom Družba po tom, čo ruská raketa zasiahla transformátor na severe Ukrajiny pri bieloruských hraniciach 

Poľské médiá uviedli, že dve osoby prišli o život v utorok popoludní po tom, čo ruská raketa zasiahla sušičku obilia v obci Przewodów neďaleko hraníc s Ukrajinou. Müller vyzval médiá, aby "nezverejňovali nepotvrdené informácie". Dodal, že všetky informácie, ktoré budú na utorkovom zasadnutí prezentované, budú neskôr – ak to bude možné – tlmočené verejnosti.

22:05 Premiér Mateusz Morawiecki a prezident Andrzej Duda zvolali zasadnutie členov vládneho brannobezpečnostného výboru a tiež Úradu národnej bezpečnosti (BBN). Hovorca poľskej vlády Piotr Müller tieto informácie bezprostredne nepotvrdil, avšak uviedol, že vrcholní predstavitelia krajiny sa zišli na mimoriadnom zasadnutí v súvislosti s "krízovou situáciou". Zasadnutie členov vládneho brannobezpečnostného výboru a tiež Úradu národnej bezpečnosti (BBN) zvolali premiér Mateusz Morawiecki a prezident Andrzej Duda.

22:00 Ruské raketové útoky v utorok zasiahli aj Poľsko, ktoré je členskou krajinou NATO, a usmrtili dve osoby. Uviedol to vysokopostavený predstaviteľ amerických tajných služieb. Aktuálnu situáciu sledujeme ONLINE.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok