Moskvou dosadení úradníci opustili Novu Kachovku v Chersonskej oblasti

ta3 tasr
15.11.2022 15:49

Úradníci Ruskom dosadenej okupačnej správy opustili mesto Nova Kachovka v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti. Informujú agentúry AFP a Reuters.

ONLINE: Nezvestných sú na Ukrajine tisíce. Rusko využíva moderné technológie na šírenie teroru, tvrdí Zelenská
TASR/AP

"Zamestnanci štátnej administratívy v Novej Kachovke ako aj štátnych a komunálnych úradov opustili mesto a boli premiestnení do bezpečných častí (Chersonskej) oblasti," uviedla v utorok na sociálnych sieťach Moskvou dosadená správa mesta.

Ako dôvod uviedla neprestajné ostreľovanie Novej Kachovky zo strany ukrajinskej armády, v dôsledku ktorého sa život v meste stal nebezpečným. Tisíce miestnych obyvateľov z tohto dôvodu údajne uposlúchli výzvu na evakuáciu.

"Po dobré známych udalostiach z 11. novembra, keď bolo ruským vojakom nariadené, aby sa stiahli z pravobrežnej časti (rieky Dneper) Chersonskej oblasti, je Nova Kachovka neustále ostreľovaná," uvádza sa ďalej vo vyhlásení okupačnej správy v Novej Kachovke.

Vyhlásenie napriek odchodu úradníkov ubezpečuje, že Nova Kachovka nezostala ponechaná svojmu osudu. V meste údajne stále pracujú tímy pracovníkov poverené zaisťovaním dodávok energií a vody.

Nová Kachovka sa nachádza približne 60 kilometrov od oblastnej metropoly Cherson, z ktorej sa ruské vojská minulý týždeň stiahli na ľavý breh Dnepra.

Na ľavom brehu Dnepra leží aj Nová Kachovka, v ktorej blízkosti je aj dôležitá priehrada Kachovka. Mesto je okrem toho aj blízko Severokrymského kanála - dôležitého zdroja pitnej vody pre Krymský polostrov, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

Po minulotýždňovom odchode ruských vojsk z mesta Cherson na pravobrežnej časti rovnomennej Chersonskej oblasti sa pozornosť upriamila na obce na ľavom brehu Dnepra, ktoré sú stále pod kontrolou ruskej armády. Tá tam údajne zaujala obranné pozície.

V utorok sa však na sociálnych sieťach objavili aj fotografie, ktoré zachytávajú odchod ruskej armády aj z mesta Olešky ležiaceho na ľavom brehu Dnepra, čo naznačuje, že ruská armáda sa zrejme stiahla ďalej ako len za samotnú rieku, píše Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok