Na Bali sa konal summit G20. Lavrov odišiel pred koncom, vyhol sa záverečnému vyhláseniu

ta3 čtk tasr
15.11.2022 07:01

Na indonézskom ostrove Bali sa v utorok začal dvojdňový summit najväčších svetových ekonomík G20. Stretli sa tam prezidenti a premiéri takmer všetkých krajín skupiny, chýba ruský prezident Vladimir Putin. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý zastupuje Rusko a Putina, odišiel zo summitu G20 ešte pred jeho koncom a oficiálnym prijatím záverečného vyhlásenia. Informuje o tom agentúra DPA. Stretnutie najvyšších predstaviteľov hlavných svetových ekonomík skončí v stredu.

Na summit prišli napríklad americký prezident Joe Biden, čínsky prezident Si Ťin-pching, britský premiér Rishi Sunak či francúzsky prezident Emmanuel Macron. Putin za seba poslal ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova. Na Bali neprišiel ani brazílsky prezident Jair Bolsonaro, ktorý po porážke v prezidentských voľbách z konca októbra takmer nevystupuje na verejnosti. Pozvánku dostala Ukrajina, hoci nie je členom skupiny G20. Cez videoprenos prehovoril k účastníkom summitu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Členmi skupiny G20 sú Argentína, Austrália, Brazília, Británia, Čína, Francúzsko, India, Indonézia, Taliansko, Japonsko, Juhoafrická republika, Južná Kórea, Kanada, Mexiko, Nemecko, Rusko, Saudská Arábia, Spojené štáty, Turecko a Európska únia. Prizvané sú ale aj ďalšie krajiny či medzinárodné organizácie.

Odsúdia vojnu na Ukrajine

Skupina G20 na záver tejto schôdzky vydá stanovisko, v ktorom "väčšina" z jej členov ostro odsúdi ruskú vojnu proti Ukrajine, uviedol v utorok reportérom nemenovaný predstaviteľ USA. "Domnievam sa, že väčšina členov G20 dá najavo, že odsudzuje vojnu Ruska na Ukrajine, že vojnu Ruska na Ukrajine považujú za hlavný zdroj obrovského ekonomického a humanitárneho utrpenia vo svete," spresnil predstaviteľ pod podmienkou zachovania anonymity.

Hlavní vyjednávači G20 vrátane predstaviteľov Moskvy sa už aj dohodli na návrhu spoločného záverečného vyhlásenia summitu v Indonézii, potvrdil podľa agentúry DPA predseda Európskej rady Charles Michel.

Summit otvoril Widodo

Členské krajiny G20 sa musia vyhnúť ďalšej studenej vojne, uviedol indonézsky prezident Joko Widodo v otváracom prejave summitu, ktorému bude dominovať téma ruskej invázie na Ukrajinu. Informuje o tom agentúra AFP.

Americkí a európski predstavitelia vzhľadom na pripravovanú spoločnú deklaráciu G20, ktorá by odsúdila osem mesiacov trvajúcu ruskú inváziu na Ukrajinu a hrozby použitia jadrových zbraní, označili summit na Bali za dôkaz prehlbujúcej sa medzinárodnej izolácie Ruska. Jakarta však presadzuje neutrálnu zahraničnú politiku a odmietla tlak Západu, aby Moskvu na summit nepozvala.

Bez toho, aby Rusko konkrétne menoval, Widodo vyzval členov G20, aby nepripustili ďalšiu studenú vojnu medzi svetovými mocnosťami. "Nemali by sme deliť svet na časti. Nesmieme dovoliť, aby svet upadol do ďalšej studenej vojny," povedal v prejave pred prvým zasadaním summitu. Widodo uviedol, že blok veľkých svetových ekonomík musí uspieť pri riešení najpálčivejších svetových kríz. "Dnes sa na nás pozerá svet. Zabodujeme úspechom? Alebo pridáme ešte jeden neúspech?" uviedol pred delegátmi. "Podľa mňa musí byť G20 úspešná, nesmie zlyhať," uzavrel.

Prehovoril aj Zelenskyj

Teraz je čas ukončiť "deštruktívnu" vojnu, ktorú Rusko vedie na Ukrajine, a zachrániť "tisícky životov", povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas prejavu na summite skupiny G20 v Indonézii. Informuje o tom agentúra AFP.

"Som presvedčený, že teraz je čas, keď deštruktívna vojna Ruska môže byť a musí byť zastavená," povedal Zelenskyj, ktorý na schôdzke vystúpil prostredníctvom videolinky. "Zachráni to tisícky životov," podotkol.

Kritika vysokých lídrov

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel kritizovali postup Ruska v oblasti energií. "Pozorujeme, že Rusko svoj plyn radšej spaľuje, namiesto toho, aby ho predávalo," povedala. Podľa jej slov to vedie k nedostatku tejto suroviny na svetových trhoch s energiou a spôsobuje rýchly nárast cien.

Európska únia preto podporuje zavedenie cenového stropu na plyn, z čoho by podľa predsedníčky EK mali prínos i krajiny s nízkymi a strednými príjmami.

"Našou najlepšou odpoveďou na túto situáciu je urýchlenie prechodu na čisté formy energie," povedala. To je podľa nej "jediná odpoveď" v oblasti energií i klimatickej krízy, ktorá ponúka príležitosti aj iným oblastiam sveta. Európa v najbližších piatich rokoch poskytne najmenej štyri miliardy eur na investície v oblasti obnoviteľných zdrojov energie.

Predseda Európskej rady Charles Michel takisto kritizoval Rusko, ktoré podľa neho používa energiu ako zbraň, píše DPA s odvolaním sa na účastníkov summitu. To má podľa Michela negatívny vplyv v Európe i vo svete.

Ukrajina ponúka popredným štátom sveta, aby boli spolu spolutvorcami mieru. Zelenskyj na summite G20 načrtáva 10-bodový „mierový vzorec“ Ukrajiny.

Záverečný dokument

Krajiny združené v skupine G20 vrátane Ruska odsúdia ekonomické následky vojny na Ukrajine, pričom väčšina členov skupiny odsúdi aj samotnú vojnu, ktorá zúri v tejto východoeurópskej krajine. Vyplýva to z návrhu záverečného komuniké, do ktorého v utorok nahliadla agentúra AFP. "Tento rok sme boli svedkami toho, ako vojna na Ukrajine nepriaznivo ovplyvňuje svetovú ekonomiku," uvádza sa v návrhu dokumentu. Krajiny okrem toho "zopakujú svoje vlastné stanoviská" a väčšina z nich vojnu na Ukrajine rázne odsúdi". Tento vojnový konflikt "spôsobuje obrovské ľudské utrpenie" a "zhoršuje už aj tak existujúcu krehkosť svetovej ekonomiky".

V návrhu komuniké sa uvádza, že počas summitu G20, ktorý prebieha práve na Bali, zazneli aj "iné názory". Skupina najvyspelejších ekonomík sveta síce nie je fórum zamerané na vyriešenie bezpečnostných problémov, avšak jej členovia sú si vedomí, že bezpečnostné problémy majú značný vplyv na globálnu ekonomiku, píše sa v dokumente.

Z návrhu deklarácie tiež vypláva, že G20 vyzve na predĺženie dohody o vývoze obilia z Ukrajiny cez jej čiernomorské prístavy. V komuniké sa tiež krajiny zhodli, že vyhrážanie sa jadrovými zbraňami je "neprístupné". Spravili tak v reakcii na nedávne ostré slová ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý naznačil, že atómové zbrane v prípade potreby na Ukrajine použije.  

Podľa predsedu Európskej rady Charlesa Michela so znením dokumentu súhlasili už vyjednávači všetkých krajín tohto ekonomického fóra vrátane ruských predstaviteľov. To, že Rusko záverečnú deklaráciu summitu prijme, potvrdil vo videu aj ruský minister zahraničných vecí Segej Lavrov, ktorý na summite zastupuje Putina, všíma si agentúra DPA.

Súhlas Ruska s navrhovaným dokumentom pritom možno vnímať ako náznak, že Moskva sa už v súvislosti s Ukrajinou nemôže spoliehať na podporu svojho silného partnera v G20 – Číny, domnieva sa DPA.

Už osem mesiacov trvajúca vojna na Ukrajine spôsobila celosvetový nárast cien potravín a energií, v dôsledku čoho uvrhla do chudoby ďalšie milióny ľudí a iných zase ohrozila hladomorom, analyzuje AFP. Spomínané komuniké musia ešte pred stredajším koncom summitu schváliť lídri G20.

Jeden človek má moc to všetko zmeniť

Britský premiér Rishi Sunak povedal predstaviteľom skupiny G20, že ruský prezident Vladimir Putin mal byť pripravený postaviť sa na summite svetovým lídrom. Odchod ruských jednotiek z Ukrajiny by podľa neho znamenal "najväčšiu zmenu" vo svetových záležitostiach. Informoval o tom denník The Guardian. Sunak ako barbarskú odsúdil vojnu na Ukrajine na úvodnom zasadnutí summitu. "Jeden človek má moc to všetko zmeniť," povedal Sunak.

"Je pozoruhodné, že Putin sa necítil na to pripojiť sa k nám. Možno keby to urobil, mohli by sme sa pustiť do riešenia vecí," povedal Sunak, ktorý sa podľa denníka so svojimi slovami obrátil na Lavrova, čo bolo prvýkrát od začiatku vojny v februári, kedy sa britský premiér stretol tvárou v tvár s vysoko postaveným ruským predstaviteľom. "Pretože najväčšia zmena, ktorú by ktokoľvek mohol urobiť, je, že by Rusko odišlo z Ukrajiny a ukončilo túto barbarskú vojnu," dodal.

Lavrov odišiel

Lavrov na summite zastupoval prezidenta Vladimíra Putina, ktorý podľa Kremľa na Bali nemohol prísť z časových dôvodov. Šéf ruskej diplomacie sa dnes zúčastnil na mnohých rokovaniach a stretnutiach. Uviedol tiež, že záverečné vyhlásenie je prakticky hotové a obsahuje podľa neho tak pohľad Západu, ako aj Ruska na vojnu na Ukrajine.

Podľa ruskej štátnej televízie bol ministrov skorší odchod naplánovaný už skôr. Prečo tomu tak bolo, ale televízia neuviedla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok