8 najväčších hviezd MS v Katare: Piaty šampionát pre Messiho a Ronalda

ta3/Milan Špak
16.11.2022 00:00

Majstrovstvá sveta vo futbale bývajú prehliadkou tých najlepších hráčov na planéte. Inak to nebude ani v Katare. Prinášame vám prehľad tých najväčších hviezd, ktoré diváci môžu na svetovom šampionáte sledovať.

8 najväčších hviezd MS v Katare: Piaty šampionát pre Messiho a Ronalda
AP Photo/Eduardo Munoz Alvarez

Cristiano Ronaldo

Kto pred katarským šampionátom nie je vo forme, je ďalší velikán futbalovej histórie – Cristiano Ronaldo. Portugalčan, ktorý sa vlani po dvanástich rokoch vrátil do Manchesteru United, prežíva ťažké časy. Hráva minimálne. V Premier League nastúpil v 14 kolách v základnej jedenástke iba štyrikrát, dva celé zápasy presedel na lavičke a dvakrát sa dokonca ocitol úplne mimo zostavy. Podarilo sa mu streliť jediný ligový gól.

V nedávnom rozhovore sa Portugalčan obul do vedenia klubu aj trénera Erika ten Haga. "Snažia sa ma vyhnať z klubu. Nie iba tréner, ale aj dvaja či traja iní ľudia. Cítim sa zradený. Ľudia by mali počuť pravdu. Cítim sa, akoby ma tu nejakí ľudia nechceli. Nielen v tejto sezóne, ale aj v minulej," uviedol. Na adresu holandského trénera povedal: "Nemám voči nemu rešpekt, pretože neprejavuje úctu ku mne."

Rovnako ako pre Messiho aj pre Ronalda ide o piate majstrovstvá sveta v kariére. Doposiaľ na nich odohral 17 zápasov a strelil sedem gólov, taktiež všetky v základnej skupine. Pamätný je najmä jeho hetrik v roku 2018 proti Španielsku.

Ronalda s Messim okrem vzájomnej rivality a porovnávania počas celej kariéry spája aj to, že sa im dlho vyhýbal úspech v reprezentačnom drese. Blízko k zisku veľkej trofeje bol už vo veku 19 rokov. Portugalčania však na domácich majstrovstvách Európy v roku 2004 vo finále nestačili na Grécko.

Na triumf v národných farbách si musel počkať do roku 2016. Portugalčania vtedy prekvapujúco vyhrali európsky šampionát, keď vo finále zarmútili domácich Francúzov. Z ďalšej medzinárodnej trofeje sa Portugalsko tešilo v roku 2019, keď s Ronaldom na čele zvíťazilo v premiérovej edícii Ligy národov UEFA.

Aj pre 37-ročného Ronalda takmer určite ide o posledné majstrovstvá sveta. Portugalsko na rozdiel od Argentíny do úzkeho kruhu favoritov nepatrí. Nepatrilo tam však ani v roku 2016. Päťnásobný držiteľ Zlatej lopty sa pokúsi priviesť svoju krajinu k historicky prvému titulu svetových šampiónov.

Neymar 

Podľa kurzov stávkových kancelárií je najväčším favoritom majstrovstiev sveta Brazília. Najväčšou hviezdou "kanárikov" bude už tradične Neymar. Prvýkrát sa na majstrovstvách predstavil v roku 2014 na domácom turnaji. Bol pri hanebnej semifinálovej prehre 1:7 proti Nemecku.

Chuť si napravil o dva roky neskôr na olympiáde, ktorá sa konala rovnako v Brazílii. V zápase o zlato Brazílčania porazili práve Nemecko. Neymar v záverečnom rozstrele premenil víťaznú penaltu. Celkovo odohral na dvoch svetových šampionátoch desať zápasov, v ktorých sa gólovo presadil šesťkrát.

Veľká časť Neymarovej kariéry je spojená s Lionelom Messim. V roku 2013 sa stali spoluhráčmi v Barcelone. Po Neymarovom odchode do parížskeho Saint-Germain v roku 2017 sa ich cesty opäť spojili pred začiatkom minulej sezóny. V aktuálnom ročníku francúzskej najvyššej súťaže sa v 14 štartoch podieľal na 20 góloch, keď ich strelil 11 a na ďalších deväť prihral. V Lige majstrov nastúpil na päť zápasov, v ktorých dokázal streliť dva góly a na tri asistoval.

Brazília, ktorá s piatimi titulmi drží rekord, naposledy majstrovstvá sveta vyhrala v roku 2002. Ak v Katare prelomí 20-ročné čakanie, dá sa predpokladať, že hviezdny Neymar v tom zohrá kľúčovú úlohu.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok