Marihuana vyvoláva v slovenskom parlamente nezhody. V Česku už pomýšľajú, kde ju predávať

ta3/Alžbeta Múcsková
18.11.2022 00:00

Je jednou z najpopulárnejších drog na svete. Kým na Slovensku za ňu ľudia môžu putovať za mreže, v mnohých krajinách je dávno povolená. Najnovšie k nim pribudli po referendách dva americké štáty. Aký je rozdiel medzi THC a CBD, a aké riziko predstavuje kontaminovaná marihuana?

Marihuana vyvoláva v slovenskom parlamente nezhody. V Česku už pomýšľajú, kde ju predávať
Profimedia

Marihuana sa ako droga užívala už pred 2700 rokmi. Jej zvyšky objavili v starom hrobe v čínskom Turfane. V chladnejších častiach sveta rástol iný druh tejto rastliny - konope. To ľudia nevyužívali ako drogu, ale na tvorbu oblečenia, látky, papiera a mnohého ďalšieho.

Postupným objavovaním sveta ľuďmi sa marihuana začala šíriť aj do iných častí. Na Strednom východe z nej vyrábali hašiš, ktorý následne fajčili. V Indii ju zase užívali vo forme posvätného nápoja a v Afrike ako medicínu a na posilnenie odvahy pred súbojom. Vo zvyšku sveta prevažovalo jej využívanie na rekreačné a intoxikačné účinky.

Referendá o marihuane

S beztrestným užívaním marihuany sa môžu ľudia stretnúť najmä v západných krajinách, konkrétne v Kanade a Spojených štátoch. Na začiatku novembra sa k nim po amerických pripojili Maryland a Missouri. Voliči hlasovali za legalizáciu marihuany na rekreačné využitie. Štáty Arkansas a Severná aj Južná Dakota to naopak odmietli. V USA je momentálne 21 štátov, v ktorých je povolené užívanie marihuany na rekreačné účinky a 37 štátov, kde je legalizovaná medicínska marihuana.

V Kanade si obyvatelia môžu kúpiť marihuanu v špecializovaných predajňach. Špecifické pravidlá o kúpe, konzumácii a distribúcii drogy majú jednotlivé provincie trochu odlišné. Obchod s ňou však prosperuje a ľudia vo veľkom investujú do jeho akcií. 

Sativa a Indica

Švédsky botanik Carl Linnaeus v roku 1753 pomenoval jeden druh rastliny Cannabis Sativa. Tento druh sa vyznačoval svojou výškou a tenkými listami. V Indii približne v rovnakom čase objavili iný druh marihuany, ktorá dostala názov Indica. Tá je nižšia a jej listy sú hrubšie a tmavšie. Na rozdiel od Sativy prežije aj v chladnejších podmienkach. Najnižší druh marihuany sa objavil v Rusku a dostal názov Cannabis Ruderalis.

Linnaeus taktiež zistil, že niektoré rastliny z odrody Sativa majú iba semienka a iné iba vytvárajú peľ. Zjednodušene povedané, dali sa rozlíšiť na samčie a samičie rastliny. Samičky majú väčšie psychoaktívne kvety a sú tak preferované užívateľmi, ktorí požívajú marihuanu s cieľom intoxikovať sa.

Podľa viacerých užívateľov aj predajcov marihuany je Sativa druhom, ktorý vyvoláva eufóriu, smiech a energiu. Indica naopak údajne upokojuje, uspáva a otvára myseľ. Rôzne predajne marihuanových výrobkov udávajú percentuálny podiel Sativy a Indicy pri svojich produktoch. Tieto údaje sú však subjektívne a označil ich niekto, kto dané druhy vyskúšal. Vedci totiž nemajú k dispozícii vzorky čistých pôvodných druhov, a tak hybridy nedokážu otestovať a určiť ich presné zloženie.

Marihuana AP Photo/Charlie Riedel
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok