Rusi mali zničiť húfnicu Zuzana. Ministerstvo reagovalo na uniknuté zábery

ta3
15.11.2022 13:39

Na Ukrajine mali v obrane proti Rusku zničiť jednu zo samohybných húfnic Zuzana 2, ktorú vyrobili na Slovensku. Dokazovať to má video, ktoré zobrazuje, ako zdemolovaný stroj preváža nákladné auto.

Rusi mali zničiť húfnicu Zuzana. Ministerstvo reagovalo na uniknuté zábery
reprofoto: Twitter.com/Ukraine Weapons Tracker

Zábery, ktoré zverejnil na Twitteri účet Ukraine Weapons Tracker a upozornil na ne denník Pravda, zobrazujú, ako zničenú húfnicu Zuzanu 2 preváža nákladiak. Informácie o tom, kedy a kde techniku zničili nie sú zatiaľ podľa autorov príspevku známe.

Autori tiež uviedli, že ide o stroj zo Slovenska. Ukrajina si samohybné kanónové húfnice zakúpila od slovenského výrobcu KONŠTRUKTA-Defence v rámci komerčného kontraktu. Ukrajinci používajú v bojoch proti Rusku prvé z ôsmich dodaných slovenských húfnic. Budúci rok by ich mali získať ešte 16.

Na informácie o zničenej húfnici slovenskej výroby reagovalo aj Ministerstvo obrany SR. Ako uviedla pre Pravdu hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková, pri všetkej technike, ktorá je nasadená vo vojnovom konflikte treba počítať s tým, že môže byť minimálne poškodená, ak nie zničená. 

"Na základe reakcií z ukrajinskej strany však môžeme s istotou povedať, že nasadenie techniky Zuzana 2 zachránila a naďalej zachraňuje množstvo životov pred ruskou agresiou," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok