USA zvažujú, že Ukrajine dodajú vyspelé bojové drony Gray Eagle, píše CNN. Vo vzduchu vydržia rekordne dlho

ta3 čtk
15.11.2022 12:22

USA skúšajú, či môžu Ukrajine dodať vyspelé bojové drony Gray Eagle, o ktoré má Kyjev dlhodobo záujem, napísala stanica CNN s odvolaním sa na nemenované zdroje. Médiá pôvodne uvádzali, že USA nechcú tieto bezpilotné lietadlá Ukrajine poskytnúť, pretože sa obávajú, že by ich nasadenie jednak mohlo ešte viac vyostriť vojnu na Ukrajine, jednak že by mohli padnúť aj so svojou pokročilou a tajnou technológiou do ruských rúk.

USA zvažujú, že Ukrajine dodajú vyspelé bojové drony Gray Eagle, píše CNN. Vo vzduchu vydržia rekordne dlho
Twitter/ТРУХА English

Americkí odborníci ale teraz skúmajú, či sa na dronoch dajú vykonať modifikácie, ktoré by umožnili ich odovzdanie Ukrajine, povedala CNN. Ide o úpravy, ktoré majú znížiť potenciálne riziko straty tajných technológií. Pokiaľ sa ale takáto modifikácia nepodarí, je málo pravdepodobné, že sa drony v ukrajinskom arzenáli ocitnú, podotkla stanica.

Bojové bezpilotné lietadlo Gray Eagle MQ-1C je schopné vyvinúť maximálnu rýchlosť 309 kilometrov za hodinu a vo vzduchu vydrží aj cez 30 hodín. Môže niesť až štyri strely Hellfire. Američania drony v minulosti využívali v Iraku a v Afganistane. Dron je dlhý deväť metrov a rozpätie krídiel má 17 metrov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok