Lavrov obvinil Ukrajinu, že stanovuje nerealistické podmienky pre mier. Vojna by vraj mala skončiť spravodlivo

ta3 čtk
15.11.2022 12:14

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov obvinil Kyjev, že preťahuje riešenie konfliktu na Ukrajine a stanovuje nerealistické podmienky pre mierové rokovania. Čím dlhšie bude Ukrajina odmietať rokovania, tým ťažšie bude dosiahnuť dohodu, vyhlásil Lavrov na tlačovej konferencii na summite skupiny G20 na indonézskom ostrove Bali.

Lavrov obvinil Ukrajinu, že stanovuje nerealistické podmienky pre mier. Vojna by vraj mala skončiť spravodlivo
TASR/AP

Kyjev dlhodobo deklaruje, že je ochotný rokovať s Moskvou o prímerí iba pod podmienkou, že sa ruské sily úplne stiahnu z Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo videoprejave na summite G20 uviedol, že prišiel čas zastaviť vojnu na Ukrajine, čo by sa malo stať na základe ním navrhnutého plánu. Vojna by podľa neho mala skončiť "spravodlivo" a na základe Charty OSN a medzinárodného práva. Zelenskyj pritom zopakoval, že Rusku nemožno dôverovať.

Nebude žiadna tretia minská dohoda, vyhlásil Zelenskyj s odkazom na dve dohody o urovnaní konfliktu na východnej Ukrajine, ktoré boli uzavreté v rokoch 2014 a 2015 v bieloruskej metropole Minsk. "Nedovolíme Rusku, aby vyčkávalo, posilňovalo armádu a potom začalo nový teror a destabilizáciu sveta. Nebude žiadna tretia minská dohoda, ktorú by Rusko hneď po uzavretí porušilo," zdôraznil ukrajinský prezident.

Podľa Lavrova prejav Zelenského svedčí o tom, že ukrajinský prezident nepočúva rady západných krajín.

Šéf ruskej diplomacie sa pred novinármi tiež posťažoval na "pretrvávajúce prekážky ohľadom vývozu ruského obilia a hnojív na svetové trhy", Organizácia Spojených národov ale podľa neho pracuje na ich odstránení.

Lavrov o konflikte na Ukrajine krátko rokoval aj s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Macron podľa neho potvrdil, že bude pokračovať v kontaktoch s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok