Svetová populácia dosiahla osem miliárd. Najviac ľudí bude ďalej pribúdať v Afrike a Ázii

ta3 čtk
15.11.2022 09:43

Počet ľudí na svete podľa prepočtov Organizácie Spojených národov (OSN) v utorok dosiahol osem miliárd. Prepočty sa môžu líšiť až o rok, dnešok je podľa OSN však tým najlepším odhadom. Presný deň aj čas stanovila organizácia aj pred 11 rokmi, keď 31. októbra 2011 svetová populácia presiahla sedem miliárd.

"Tento míľnik je príležitosťou na oslavy našej rozmanitosti a pokroku aj pripomienkou zdieľanej zodpovednosti voči planéte," uviedol k utorkovému míľniku generálny tajomník OSN António Guterres. Najviac ľudí bude ďalej pribúdať v Afrike a južnej Ázii, konkrétne v ôsmich krajinách, ktorými sú Egypt, Etiópia, Tanzánia, Nigéria, Konžská demokratická republika, Pakistan, India a Filipíny.

Rast svetovej populácie sa však bude spomaľovať. Zo siedmich na osem miliárd sa ľudstvo dostalo za zhruba 11 rokov. Z ôsmich na deväť miliárd to bude podľa súčasných projekcií trvať 15 rokov a túto hranicu teda populácia dosiahne v roku 2037. Svetový populačný rast by sa mal zastaviť na 10,4 miliardách ľudí okolo roku 2080.

Vo väčšine krajín bude pôrodnosť nižšia ako 2,1 dieťaťa na jednu matku, čo je podľa demografov číslo potrebné na udržanie populácie. V Južnej Kórei pôrodnosť klesla na rekordne nízkych 0,81 dieťaťa na jednu matku, uviedol web stanica BBC.

Počet ľudí na Zemi nie je podľa odborníkov priamo úmerný miere jej znečistenia. "Otázkou nie je počet ľudí, ale skôr spotrebiteľské vzorce. Takže najlepšie je pozrieť sa najskôr na znečisťovateľov na severnej pologuli," povedal agentúre AP klimatológ Bill Hare z mimovládnej organizácie Climate Analytics.

"Polovina najchudobnejších ľudí je zodpovedná za produkciu siedmich percent skleníkových plynov. Pôsobením klimatickej zmeny trpia najviac štáty ako Mozambik, Senegal alebo Afganistan," uviedla Katharine Hayhoeová, klimatologička z Texas Tech University. Hare dodal, že podiel na znečisťovaní nie je vyrovnaný ani v rámci bohatých krajín, kde viac skleníkových plynov produkuje bohatšia vrstva spoločnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok