USA začali vyšetrovať vraždu reportérky televízie Al-Džazíra. Podľa Izraela je to chyba

ta3 čtk
15.11.2022 01:19

Izraelský minister obrany Benny Ganc potvrdil, že Spojené štáty začali vyšetrovať zastrelenie reportérky televízie Al-Džazíra Šírín abú Akláhovej a označil to za veľkú chybu, píše agentúra AP. Podľa Gance Izrael nemieni v tomto vyšetrovaní spolupracovať.

USA začali vyšetrovať vraždu reportérky televízie Al-Džazíra. Podľa Izraela je to chyba
TASR/AP

Ganc vydal vyhlásenie na Twitteri, v ktorom uviedol, že Izrael dal Spojeným štátom jasne najavo, že "nespolupracujeme na akomkoľvek externom vyšetrovaní". "Rozhodnutie amerického ministerstva spravodlivosti vyšetrovať nešťastnú smrť Šírín abú Akláhovej je vážnou chybou," uviedol minister s tým, že Izrael vykonal vlastné "nezávislé a profesionálne" vyšetrovanie. "Nedovolíme zasahovanie do vnútorných záležitostí Izraela," dodal.

Palestínska novinárka abú Aklahová, ktorá mala aj americké občianstvo, bola zastrelená 11. mája, keď pracovala na reportáži o izraelskej vojenskej operácii v Džaníne na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Na hlave mala helmu a mala tiež ochrannú vestu označenú viditeľne novinárskym logom.

Izraelské vyšetrovanie smrti 51-ročnej reportérky v septembri dospelo k záveru, že ju pravdepodobne neúmyselne zastrelil izraelský vojak, ale že nešlo o cielený útok. Palestínski činitelia, rodina novinárky a Al-Džazíra naopak Izrael viní z cieleného útoku, píše AP.

Hovorca amerického ministerstva spravodlivosti na žiadosť agentúry AP o komentár ku Gancovmu vyhláseniu zatiaľ nereagoval. Podľa AP nie je jasné, kedy sa americké vyšetrovanie začalo a čo bude znamenať. Vyšetrovanie izraelských operácií zo strany USA by však bolo vzácnym krokom, ktorý by mohol otriasť pevným spojenectvom medzi oboma krajinami, píše agentúra.

Nie je nezvyčajné, aby americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) alebo iné americké orgány, vyšetrovali neprirodzené úmrtia alebo zranenia amerických občanov v zahraničí, najmä pokiaľ sa jedná o štátnych zamestnancov. Takéto samostatné vyšetrovania však nie sú pravidlom a je vzácne, ak nie bezprecedentné, aby sa odohrávali v spojeneckej krajine, ako je Izrael, ktorý je vo Washingtone uznávaný ako štát s dôveryhodným a nezávislým súdnym systémom, píše AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok