Za chytenie predstaviteľov organizácie aš-Šabáb ponúkajú USA 10 miliónov dolárov

ta3 tasr
14.11.2022 21:32

Spojené štáty v pondelok oznámili, že ponúkajú odmenu desať miliónov dolárov za poskytnutie informácií, ktoré povedú k dolapeniu popredných predstaviteľov militantnej organizácie aš-Šabáb, pôsobiacej najmä v Somálsku a ďalších krajinách východnej Afriky. Informujeme na základe správy agentúry AFP.

Keňa aš-Šabáb (SITA)
SITA/AP

 USA sú ochotné vyplatiť desať miliónov dolárov za každého dolapeného vysokého predstaviteľa aš-Šabábu a tiež za informácie vedúce k rozloženiu finančného mechanizmu tejto skupiny napojenej na sieť al-Káida. Spojené štáty majú aš-Šabáb na zozname teroristických organizácií od roku 2008. Militanti z aš-Šabábu v ostatnom čase uskutočnili viacero útokov v Mogadiše a ďalších oblastiach Somálska po tom, čo nová vláda prezidenta Hasana Šajcha Mahmúda zintenzívnila boj proti tejto organizácii.

Podľa vysokého komisára OSN pre ľudské práva Volkera Türka pri útokoch aš-Šabábu vo východnej Afrike zahynulo tohto roku už viac než 600 civilistov. Dva najkrvavejšie bombové útoky sa odohrali 29. októbra v Mogadiše a prišlo pri nich o život viac než 120 ľudí a vyše 330 utrpelo zranenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok