Zvýši Dedeček cenu alkoholu? Najsilnejšia páka je tá ekonomická, myslí si Okruhlica

ta3
14.11.2022 23:03

Poslanci NR SR Jarmila Halgašová (SaS) a György Gyimesi (OĽaNO) sa zhodli na tom, že zvýšenie vekovej hranice, od ktorej bude legálne povolená konzumácia alkoholu na Slovensku, nemá význam. Ľubomír Okruhlica, riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí, naopak tvrdí, že takýto krok má efekt. Diskutovali v relácii Téma dňa s Petrom Bielikom.

tema_dna_48.jpg
TA3

Poslankyňa NR SR Jarmila Halgašová (SaS) upozornila, že nedôjde k zvýšeniu ceny piva, pretože sa zvýši iba spotrebná daň na lieh. "Ja to vnímam len ako rozpočtové opatrenie, nie ako reakciu na udalosť. Nemyslím si, že je to správne opatrenie," povedala k téme.

Gyorgy Gyimesi (OĽaNO) nerozumie situácii, ktorá vznikla po havárii na Zochovej ulici, kedy sa akoby roztrhlo vrece s prelomovými návrhmi a opatreniami, ako podobným tragédiám zabrániť. "Návrh na zvýšenie spotrebnej dane z liehu nie je reakciou na nehodu, ktorá sa stala. Hovorilo sa o ňom už skôr," povedal k téme Gyimesi. "Nie som zástancom toho, aby sa obmedzoval predaj alkoholu ani toho, aby sa zvyšoval vek, odkedy si ľudia môžu kúpiť alkohol. To by bol dosť zásadný zásah do ich slobody," povedal Gyimesi a ako riešenie problému uviedol zvýšenie trestov za priestupky, ktorých návrh by malo pripraviť ministerstvo vnútra. So zvyšovaním vekovej hranice na požívanie alkoholu nesúhlasila ani Halgašová.

"Najsilnejšia páka je ekonomická páka," povedal k téme Ľubomír Okruhlica. Návrh zvýšenia spotrebnej dane na alkohol okomentoval tým, že na základe doterajších odborných výskumov "so zvýšením daní na alkohol, hlavne spotrebnej dane na alkohol, sa z dlhodobého hľadiska výrazne zvyšuje ekonomický rast. WHO to uvádza ako najefektívnejší nástroj na zníženie škôd spôsobných alkoholom a naopak zvýšenie globálneho ekonomického rastu". Podľa Okruhlicu by pomohlo aj zvýšenie vekovej hranice na požívanie alkoholu. Napriek tomu, že Slovensko je podľa neho oproti iným krajinám v riešení problému s alkoholom pozadu, očakáva, že zvýšenie spotrebnej dane z liehu prinesie pozitívny výsledok. "Substitúcia nikdy nenahradí redukciu pitia, čiže má efekt," povedal Okruhlica.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok