Zvýši Dedeček cenu alkoholu? Najsilnejšia páka je tá ekonomická, myslí si Okruhlica

ta3
14.11.2022 23:03

Poslanci NR SR Jarmila Halgašová (SaS) a György Gyimesi (OĽaNO) sa zhodli na tom, že zvýšenie vekovej hranice, od ktorej bude legálne povolená konzumácia alkoholu na Slovensku, nemá význam. Ľubomír Okruhlica, riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí, naopak tvrdí, že takýto krok má efekt. Diskutovali v relácii Téma dňa s Petrom Bielikom.

tema_dna_48.jpg
TA3

Čo robiť, aby sa dědečkoviny neopakovali? 

Gyimesi uviedol, že sa musí začať od detí, od ktorých nemožno očakávať, že sa budú alkoholu vyhýbať, keď sa k nim dostávajú reklamy a stretávajú sa s ním v rodinách. Ďalším riešením je podľa neho represia pre tých, u ktorých sa pri uskutočnenom priestupku preukáže alkohol v krvi. Podľa Halgašovej je alfou a omegou vzdelávanie. "Je potrebné vzdelávať aj dospelých, lebo rodičia idú príkladom. Rodičia sú deťom prvým vzorom, preto treba pozornosť zamerať aj tu," povedala. Podľa nej treba tiež sprísniť tresty za vedenie vozidla pod vplyvom alkoholu, pričom si myslí, že návrh odoberať vozidlá ľuďom, ktorí takýto čin vykonajú nie je rozumné.  

"Čokoľvek, čo má vyššiu cenu je ťažšie dostupné pre mladých ľudí a pre tých, ktorí majú nižší príjem," povedal Okruhlica k tomu, že osveta nebude dostatočným riešením problému požívania alkoholu medzi Slovákmi. Okruhlica vyzdvihol správanie sa politikov, pričom podľa neho je veľmi pozitívnou zmenou, že sa v médiách a na verejnosti neprezentovali s alkoholom v ruke počas osláv výsledkov volieb.

Podľa Halgašovej nemá zmysel zdvihnúť vekovú hranicu požívania alkoholu, pretože ani teraz nie je možné odkontrolovať konzumáciu alkoholu u maloletých. "Ak sa posunie vek na 21 rokov, mozog sa vyvinie tak, že je menšie riziko, že sa stane závislým," argumentoval k zvýšeniu vekovej hranice Okruhlica, podľa ktorého to určite význam má. Gyimesi dal Halgašovej za pravdu, pretože podľa jeho slov posunutie hranice neprinesie nič. "Ten, kto si chce alkohol zadovážiť, zadováži si ho," povedal.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť tu:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok