Európska únia rozšírila protiruské sankcie, do zoznamu začlenila osoby zodpovedné za otravu Navaľného

ta3 čtk
14.11.2022 17:44

Európska únia v pondelok rozšírila sankcie proti ruským predstaviteľom zodpovedným za predvlaňajšiu otravu opozičného predáka Alexeja Navaľného. Ministri zahraničia členských krajín sa zhodli na potrestaní desiatky ľudí, medzi nimi popredných činiteľov tajnej služby FSB, za útok nervovo paralytickou látkou novičok. Únia v súvislosti s používaním chemických zbraní potrestala tiež jednu sýrsku firmu.

Alexej Navaľnyj 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Navaľnyj - jeden z najznámejších domácich kritikov prezidenta Vladimira Putina - bol otrávený v auguste 2020. Európsky blok dva mesiace potom uvalil sankcie na skupinu popredných činiteľov vrátane šéfa FSB Alexandra Bortnikova či ľudí z Putinovho úradu. Moskva popiera, že by mala s útokom čokoľvek spoločné a prijala odvetné postihy.

Teraz sa dvadsaťsedmička únijných krajín zhodla na rozšírení sankcií a pridala na zoznam niekoľko ďalších vedúcich predstaviteľov FSB a jej agentov, rovnako ako expertov ruského chemického priemyslu. EÚ im zmrazí majetok na svojom území a zakáže cesty do členských krajín. Sankcie sa novo týkajú aj zatiaľ nešpecifikovaného subjektu.

Ruský súd poslal vlani v januári Navaľného do väzenia, kde sa zdržiava dodnes. Aj za tento krok prijala únia sankcie proti skupine ruských činiteľov vrátane generálneho prokurátora.

Na zoznam sa dostala aj sýrska firma, ktorá dodáva režimu prezidenta Bašára Asada materiály pre vojenské využitie chemických zbraní. Asadova armáda podľa zahraničných expertov opakovane použila na útoky proti opozícii bojové chemické látky, čo Damask popiera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok