Británia uvalila ďalšie sankcie na Irán. Trestá ho za porušovanie ľudských práv

ta3/ČTK
14.11.2022 16:09

Británia v pondelok oznámila ďalšie sankcie proti takmer trom desiatkam osôb a subjektom v Iráne v reakcii na smrť 22-ročnej Mahsy Amíníovej, následné potlačovanie protivládnych protestov a porušovanie ľudských práv. Informovala o tom agentúra Reuters.

iran
AP/Markus Schreiber

Britský minister zahraničia James Cleverly uviedol, že ďalšie kolo odvetných opatrení voči iránskym predstaviteľom sa zameriava na osoby, ktoré sú zodpovedné za "ohavné porušovanie ľudských práv". Na sankčný režim novo zaradil celkom 24 osôb a subjektov.

"Spoločne s našimi partnermi sme iránskemu režimu vyslali jasný signál - násilné potláčanie protestov musí skončiť a sloboda prejavu musí byť rešpektovaná," uviedol Cleverly vo vyhlásení.

Sankcie proti 32 osobám a subjektom dnes schválili aj členské krajiny Európskej únie. Nové sankcie prijaté pri rokovaní únijných ministrov zahraničných vecí mieria proti 29 jednotlivcom a trom subjektom.

Iránom od polovice septembra zmietajú protesty, ktoré prepukli po úmrtí mladej Iránky kurdského pôvodu, ktorá zomrela po tom, čo ju zatkla mravnostná polícia, údajne preto, že nemala správne nasadený hidžáb. Protivládne demonštrácie podľa agentúr predstavujú jednu z najväčších výziev pre iránsky režim od islamskej revolúcie.

Bezpečnostné zložky, ktoré demonštrácie potláčajú, podľa mimovládnej organizácie Iran Human Rights so sídlom v Osle už zabili vyše 300 ľudí, vrátane desiatok detí. Podľa iránskych úradov bolo pri nepokojoch zabitých aj viac ako 40 príslušníkov bezpečnostných síl.

Sankcie zavádzajú viaceré krajiny EÚ

Členské krajiny Európskej únie v pondelok schválili ďalšie sankcie proti trom desiatkam osôb a subjektov v Iráne za ich úlohu pri smrti iránskej občianky Mahsy Amíníovej a následnom potlačovaní občianskych protestov. EÚ novo zmrazí majetok a zakáže vstup niekoľkým predstaviteľom iránskych bezpečnostných zložiek vrátane ministra vnútra Ahmada Vahídího. Irán podľa dvadsaťsedmičky naďalej vo veľkom uplatňuje neprimeranú silu proti pokojným demonštrantom.

Nové sankcie prijaté pri rokovaní únijných ministrov zahraničných vecí mieria proti 29 jednotlivcom a trom subjektom. Tlačová správa špecifikuje, že okrem Vahídího ide napríklad o štyroch členov hliadky, ktorá Amíníovú zatkla, regionálneho veliteľa polície a revolučných gárd či štátnu televíziu Press TV, ktorá podľa tlačovej správy produkuje a vysiela nútené priznania ľudí zadržaných na protestoch.

Postihy spadajú pod únijný sankčný režim týkajúci sa porušovania ľudských práv v Iráne, ktorý novo zahŕňa 126 jednotlivcov a 11 organizácií. Kvôli smrti 22-ročnej Amíniovia v policajnej väzbe a represiám proti demonštrantom EÚ už minulý mesiac uvalila reštriktívne opatrenia na 11 iránskych činiteľov a štyri inštitúcie vrátane takzvanej mravnostnej polície.

"EÚ rázne odsudzuje neprijateľné násilné ťaženie proti protestujúcim," uviedol v pondelok šéf únijnej diplomacie Josep Borrell. "Stojíme po boku iránskeho ľudu a podporujeme jeho právo na pokojný protest a slobodné vyjadrovanie požiadaviek a názorov. Dnes zavádzame dodatočné sankcie na tých, ktorí nesú zodpovednosť za potláčanie iránskych protestov," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok