Strana kurdských pracujúcich popiera účasť na útoku v Istanbule. Nikdy by sme necielili na civilistov, odkazuje

ta3 TASR
14.11.2022 14:21

Strana kurdských pracujúcich (PKK), ktorá je v Turecku zakázaná, v pondelok poprela akúkoľvek účasť na nedeľňajšom útoku v Istanbule, ktorý si vyžiadal šesť obetí a desiatky zranených. Informovala o tom agentúra AFP.

Strana kurdských pracujúcich popiera účasť na útoku v Istanbule. Nikdy by sme necielili na civilistov, odkazuje
Ismail Coskun/IHA via AP

"Naši ľudia a demokratická verejnosť veľmi dobre vedia, že nemáme s týmto incidentom spojitosť, nikdy by sme priamo necielili na civilistov a nesúhlasíme s činmi, ktoré sa na civilistov zameriavajú," uviedla PKK. Jej vyjadrenie sprostredkovala tlačová agentúra Firat. PKK Turecko a viaceré západné krajiny zaradili medzi teroristické organizácie, píše AFP.

Výbuch v Istanbule nastal v nedeľu popoludní okolo 16.20 h miestneho času (14.20 h SEČ) na rušnej pešej zóne na Triede nezávislosti (Istiklal Caddesi). Všetkých šesť obetí boli tureckí občania, píše Reuters. Okrem mŕtvych si explózia vyžiadala aj vyše 80 zranených. Prípad polícia vyšetruje ako teroristický čin.

Turecký minister vnútra Süleyman Soylu v pondelok z explózie obvinil kurdských militantov. Polícia podľa ministra zadržala 22 podozrivých vrátane osoby, ktorá bombu nastražila. Ide údajne o sýrsku ženu, ktorá sa k útoku priznala, píše agentúra AP.

Turecko od roku 2016 uskutočnilo tri veľké útoky proti kurdským Ľudovým obranným jednotkám (YPG) v severnej Sýrii a kontroluje rozsiahle oblasti v sýrskom pohraničí. Ankara kurdské milície považuje za ozbrojené krídlo Strany kurdských pracujúcich (PKK). PKK od roku 1984 vedie ozbrojený boj za autonómiu a posilnenie práv pre Kurdov v Turecku, ktorý si už vyžiadal desaťtisíce obetí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok