Kryptoburzou FTX, ktorá vyhlásila bankrot, sa zaoberá bahamská polícia

ta3 ČTK
14.11.2022 13:51

Kauzou kryptoburzy FTX, ktorá v piatok vyhlásila bankrot, sa zaoberá bahamská polícia, napísala agentúra Reuters. Firma na Bahamských ostrovoch sídli. Škandál otriasol celým odvetvím kryptomien, bitcoin sa zotavuje z poklesu na dvojročné minimum. Koniec spolupráce s kryptoburzou ohlásila spoločnosť Visa. Šéf najväčšej kryptoburzy Binance vyzval na reguláciu odvetvia.

Kryptoburzou FTX, ktorá vyhlásila bankrot, sa zaoberá bahamská polícia
AP Photo/Kin Cheung, File

Firmu teraz vedie John J. Ray III, bývalý likvidátor Enronu. Podobne ako u spomínaného energetického giganta spoločnosť prevedie konkurzným konaním. Tridsaťročný zakladateľ FTX Sam Bankman-Fried a bývalý šéf podniku cez víkend poprel, že odletel do Južnej Ameriky.

Spoločnosť spolupracuje s orgánmi činnými v trestnom konaní a regulačnými orgánmi na zmiernení problému a vynakladá "všetko úsilie na zabezpečenie všetkých aktív, nech už sa nachádzajú kdekoľvek", uviedol v sobotu nový šéf firmy.

"Situácia ohľadom FTX je nešťastná. Pozorne sledujeme vývoj," povedal agentúre Reuters hovorca spoločnosti Visa. "Ukončili sme naše globálne dohody s FTX," dodal. Kryptoburza a Visa začiatkom októbra oznámili rozšírenie partnerstva, vrátane plánov na zavedenie debetných kariet Visa s väzbou na účet v 40 nových krajinách.

"Ide o nové odvetvie. V minulom týždni sme boli svedkami toho, ako sa v ňom veci zbláznili," konštatoval pred summitom skupiny veľkých svetových ekonomík G20 v Indonézii šéf Binance, Kanaďan čínskeho pôvodu Changpeng Zhao. "Potrebujeme nejakú reguláciu. Musíme to urobiť správne a musí to mať stabilný efekt," dodal.

"Myslím, že odvetvie má kolektívne za úlohu chrániť spotrebiteľov, chrániť všetkých. Takže to nie sú len regulačné orgány. Regulátori majú svoju úlohu, ale nie je to ich stopercentná zodpovednosť," dodal Zhao. Binance najprv zvažovala prevzatie FTX, ale neskôr od transakcie upustila. FTX vo svojej žiadosti o vyhlásenie konkurzu uviedla, že má aktíva v hodnote desať až 50 miliárd dolárov, záväzky v hodnote desať až 50 miliárd dolárov a viac ako 100.000 veriteľov.

Z dokumentu, ktorý Bankman-Fried vo štvrtok poskytol investorom a do ktorého nahliadla agentúra Reuters, vyplýva, že FTX má záväzky vo výške 13,86 miliardy dolárov a aktíva vo výške 14,6 miliardy dolárov. Z týchto aktív však bolo likvidných iba 900 miliónov dolárov, čo viedlo k nedostatku hotovosti, ktorý skončil vyhlásením konkurzu.

Najväčšia kryptomena bitcoin minulú stredu prvýkrát od roku 2020 klesla pod 16.000 dolárov. Dnes okolo 9:35 SEČ sa podľa údajov špecializovaného webu CoinDesk obchodovala zhruba za 16.780 dolárov. Za posledných 24 hodín si tak odpisovala pol percenta. Od maxima z minulého novembra bitcoin stratil vyše 75 percent. Kryptomena FTT, natívne mince burzy FTX, vykazovala pokles o viac ako 24 percent na 1,5 USD. Pred škandálom sa FTT pohybovala nad 22 dolármi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok