Kryptomenová burza FTX vyhlásila v USA bankrot, v EÚ musí zastaviť činnosť

TA3 ČTK
11.11.2022 15:57

Kryptomenová burza FTX, ktorá je vo finančných ťažkostiach, vyhlásila v Spojených štátoch bankrot a požiada o súdnu ochranu pred veriteľmi. Firma to v piatok oznámila na Twitteri. Jej generálny riaditeľ Sam Bankman-Fried na svoj post rezignuje.

Bitcoin kryptomena 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Cyperská komisia pre cenné papiere krátko nato potvrdila správy médií, že firme pozastavila licenciu na pôsobenie v Európskej únii, aby ochránila investorov. Krach FTX by tak mohol byť jedným z najväčších v odvetví kryptomien. Problémy FTX v posledných dňoch tvrdo zasiahli trh s bitcoinom a ďalšími digitálnymi menami.

Oznámenie prichádza niekoľko dní po tom, čo väčší rival Binance odstúpil od plánu burzu FTX prevziať a nechal ju, aby si od investorov a konkurentov sama zabezpečila zhruba 9,4 miliardy dolárov (vyše 9,1 miliardy eur) na svoju záchranu. FTX potrebovala pomoc, pretože jej začala dochádzať likvidita, keď jej zákazníci začali rýchlo vyberať investované peniaze.

Spoločnosť uviedla, že FTX, jej pridružený fond na obchodovanie s kryptomenami Alameda Research a približne 130 ďalších spoločností začali dobrovoľné konkurzné konanie podľa kapitoly 11 amerického insolvenčného zákona. Novým generálnym riaditeľom skupiny sa stal John J Ray III. Bankman-Fried, ktorého majetok časopis Forbes pred dvoma mesiacmi odhadol na 17 miliárd dolárov, rezignoval. Pomôže ale s bankrotovým riadením.

Príčiny problémov FTX vznikli pred niekoľkými mesiacmi. Šéf tejto kryptomenovej burzy totiž podľa zdroja agentúry Reuters previedol najmenej štyri miliardy dolárov do spoločnosti Alameda, aby obchodnú firmu podporil po sérii strát.

Bitcoin sa podľa údajov špecializovaného webu CoinDesk okolo 16:30 SEČ predával zhruba za 16.896 dolárov. Za posledných 24 hodín tak odpisoval asi 4,6 percenta. Vlani v novembri sa bitcoin vyšplhal na rekord v blízkosti 69-tisíc dolárov. Kryptomena FTT, čo je natívna mena burzy FTX, vykazovala pokles asi o 18 percent na 2,84 USD. Tento týždeň FTT začala nad 22 dolármi.

Šéf Binance, Kanaďan čínskeho pôvodu Changpeng Zhao, v denníku Financial Times varoval pred kaskádovou kryptomenovou krízou. Plné dopady zrútenia konkurenčnej kryptoburzy sa podľa neho ešte len prejavia. "Teraz vstupujeme do ďalšej fázy pádu, kde sme svedkami efektov druhého rádu a objavujeme, ktoré entity boli vystavené FTX a Alamede," povedal spoluzakladateľ kryptoúverovej spoločnosti Nexo Antoni Trenchev.

"Za rýchlym rastom FTX stáli veľké investície do marketingu, burza napríklad zaplatila 135 miliónov dolárov, aby po sebe pomenovala basketbalový štadión v Miami alebo podpísala dlhoročnú zmluvu o spolupráci s Tomom Bradym, hviezdou amerického futbalu. Za krátku dobu sa burza vyhupla na tretiu najväčšiu kryptoburzu z hľadiska objemu obchodov a takticky preberala skrachovaného brokera Voyager Digital aj ďalšie firmy v problémoch," napísala ČTK česká investičná platforma Portu.

"Investorov do kryptomien celá situácia zasiahla, je však nutné konštatovať, že kryptotrh tento šok potreboval, aby sa očistil od nekalých hráčov, akými FTX a Alameda boli. Iba to môže viesť k dlhodobej prosperite a udržateľnému rozvoju blockchainovej technológie, z ktorej budeme môcť ťažiť všetci," dodala Portu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok