V tureckej Ankare rokovala ruská a americká delegácia. Médiám informáciu potvrdil hovorca ruského prezidenta

ta3 ČTK
14.11.2022 18:42

V Ankare sa v pondelok uskutočnili americko-ruské rozhovory. Informáciu denníka Kommersant potvrdil hovorca ruského prezidenta Vladimíra Putina. Dmitrij Peskov však nezmienil, kto a o čom v Ankare rokoval. Agentúra Reuters skôr s odvolaním sa na zdroj z Bieleho domu informovala, že v Ankare sa stretnú šéfovia zahraničných spravodajských služieb USA a Ruska.

Podľa agentúry Reuters však nemalo ísť o rokovania ohľadom riešenia ukrajinského konfliktu, ale o odovzdaní správy Spojených štátov Rusku o dôsledkoch potenciálneho použitia jadrovej zbrane na Ukrajine aj o možnú výmenu väzňov medzi USA a Ruskom.

Ruský denník Kommersant v pondelok dopoludnia s odkazom na vlastný nemenovaný zdroj informoval o bližšie nešpecifikovanom rokovaní delegácií Ruska a USA. Ruskú stranu podľa neho v Ankare viedol šéf ruskej civilnej rozviedky SVR Sergej Naryškin. "Takéto rozhovory sa skutočne odohrali. Bola to iniciatíva americkej strany," povedal hovorca ruského prezidenta Peskov podľa agentúry TASS.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj z Bieleho domu uviedla, že Spojené štáty do Ankary vyslali šéfa Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Williama Burnsa. Ukrajina bola podľa Reuters o inak verejne neohlásenom rokovaní informovaná vopred.

Biely dom podľa agentúry AFP nebol schopný upresniť, či sa rokovanie už uskutočnilo. Uviedol však, že Burns "nevedie žiadne vyjednávanie žiadneho druhu" a "ani nedebatuje o ukončení vojny na Ukrajine". Burns mal Naryškinovi odovzdať varovanie pred "dôsledkami použitia jadrových zbraní Ruskom a rizikách zvyšovania napätia pre strategickú stabilitu", uviedol hovorca rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť.

Ruský nezávislý spravodajský portál Meduza upozornil, že ruská a americká delegácia spolu naposledy rokovali 10. januára v Ženeve ohľadom bezpečnostných záruk, ktoré Rusko požadovalo v súvislosti s rozširovaním Severoatlantickej aliancie.

Burns v Ankare mal podľa Reuters nadniesť tému dvoch Američanov väznených v Rusku - basketbalistky Brittney Grinerovej a bývalého amerického vojaka Paula Whelana - o prepustenie ktorých sa v rámci výmeny väzňov USA usilujú.

Americké ministerstvo zahraničia 8. novembra uviedlo, že USA aj Rusko súhlasili s obnovením rokovaní o strategických jadrových zbraniach v rámci dohody Nový START, a to na konci novembra alebo začiatkom decembra.

Zmluva, ktorú v Prahe v roku 2010 podpísali vtedajší prezidenti Spojených štátov a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medvedev, obmedzuje počet jadrových hlavíc a ich nosičov. Opisuje aj podmienky overovania a inšpekcie jadrových zbraní druhej strany. Spoluprácu ohľadom inšpekcií ale Rusko v auguste zastavilo. Odôvodnilo to cestovnými obmedzeniami, ktoré proti nemu kvôli vpádu na Ukrajinu zaviedli západné krajiny a ich spojenci.

Nový START Moskva a Washington naposledy predĺžili tento rok vo februári a platiť má do roku 2026.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok