Biden sa stretol so Si Ťin-pchingom. Lídri USA a Číny rokovali tri hodiny

ta3 čtk
14.11.2022 14:54

Americký prezident Joe Biden a jeho čínsky náprotivok Si Ťin-pching viedli v pondelok "úprimný" rozhovor o svojich prioritách a rade tém od Ukrajiny, cez Taiwan po hospodárstvo. Oznámil to Biely dom po prvej osobnej schôdzke oboch prezidentov, ktorá sa odohrala na Bali. Na indonézskom ostrove sa v utorok a v stredu koná summit skupiny veľkých svetových ekonomík G20.

Biden sa stretol so Si Ťin-pchingom. Lídri USA a Číny rokovali tri hodiny
AP Photo/Alex Brandon

Biden podľa Bieleho domu čínskemu prezidentovi povedal, že USA budú naďalej s Čínou energicky súperiť, ale súperenie nesmie skĺznuť ku konfliktu. Prezidenti sa zhodli na tom, že jadrová vojna by nikdy nemala nastať, a odsúdili ruské jadrové hrozby týmto smerom v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

"Myslím, že si rozumieme," vyhlásil Biden na tlačovej konferencii po schôdzke. "Som úplne presvedčený, že nesmie nastať nová studená vojna," dodal šéf Bieleho domu. Potvrdil, že sa neusiluje o konflikt s Čínou. Podľa neho ide skôr o zodpovedné súperenie. Každá krajina pritom podľa neho musí dodržiavať medzinárodné pravidlá.

Počas zhruba trojhodinového stretnutia Biden čínskemu prezidentovi vytkol "nátlakové a stále agresívnejšie kroky" voči Taiwanu a znepokojenie vyjadril aj nad dodržiavaním ľudských práv v západočínskej provincii Sin-ťiang, v Tibete a Hongkongu. Na tlačovej konferencii neskôr Biden vyhlásil, že sa podľa neho Čína nepokúša bezprostredne vpadnúť na Taiwan. Uistil, že sa nemení americká politika jednej Číny a dal najavo, že si neželá novú studenú vojnu s Čínou.

Si podľa čínskych štátnych médií zdôraznil, že riešenie taiwanskej otázky je záležitosťou Číňanov a vnútornou čínskou záležitosťou a vyjadril nádej, že sa USA budú držať politiky jednej Číny. Si podčiarkol, že otázka Taiwanu je v samom jadre čínskych záujmov a neprekročiteľnou "prvou červenou líniou" v čínsko-amerických bilaterálnych vzťahoch.

Schôdzka sa konala v čase, keď sa obe superveľmoci snažia vysporiadať so vzájomnými nezhodami a zároveň súperia o vplyv vo svete poznamenanom hospodárskym a bezpečnostným napätím.

Biden a Si sa zhodli na tom, že "jadrová vojna by nikdy nemala byť bojovaná" a že v nej nemožno zvíťaziť. Zdôraznili aj svoj "odpor voči nasadeniu alebo hrozbe nasadením jadrových zbraní na Ukrajine". Poukázali tak na ruské hrozby v čase, keď sa zadrhla ruská invázia na Ukrajinu, začatá pred takmer deviatimi mesiacmi.

Podľa Bieleho domu Biden počas rozhovoru tiež vyjadril obavy z provokatívneho správania Severnej Kórey. Biden vyjadril presvedčenie, že Čína sa neusiluje o stupňovanie napätia zo strany KĽDR.

Biden čínskemu náprotivku povedal, že Čína sa musí vysporiadať s konkurenciou a udržiavať komunikáciu, uviedol Biely dom. Biden na následnej tlačovej konferencii potvrdil, že obe strany spustili mechanizmus častejšej komunikácie a že americký minister zahraničia Antony Blinken odcestuje do Číny k následným rokovaniam. Obaja prezidenti sa tiež dohodli na tom, že splnomocnia kľúčových vysoko postavených funkcionárov na rokovania o potenciálnej spolupráci v oblastiach ako klimatická zmena a udržanie globálnej finančnej, zdravotnej a potravinovej bezpečnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok